TOP

Detailhandel zet meer om, inflatie bereikt nieuw record en Bristol stevent af op winstgevend 2022

De Nederlandse detailhandel heeft meer omzet gedraaid, de inflatie bereikt een nieuw record en het kabinet komt met een fors pakket maatregelen om de koopkracht te herstellen. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 31 augustus.

Foto: Jordan Nix via Unsplash

Detailhandel zet meer om

De Nederlandse detailhandel vorige maand 5,5 procent meer omgezet in vergelijking met een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat kwam vooral door hogere prijzen, want het verkoopvolume daalde met 1,5 procent. De winkels in voedings- en genotmiddelen wisten 9 procent meer omzet te behalen. Het verkoopvolume was echter 0,9 procent lager dan een jaar eerder. De omzet van de supermarkten lag 9,8 procent hoger, die van de speciaalzaken in voedingsmiddelen steeg 3,9 procent.

De omzet van de non-foodsector groeide volgens het CBS met 2,9 procent, hebt volume daalde met 2 procent. De drogisterijen, schoenen- en kledingwinkels en de winkels in recreatieartikelen hebben in juli meer omgezet dan in juli 2021. Daarentegen hebben andere deelbranches zoals de winkels in meubels en woninginrichting, consumentenelektronica en witgoed en de winkels in doe-het-zelfartikelen in juli minder omgezet.

De onlineomzet was in juli 5 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar geleden. Webwinkels zagen de omzet licht dalen. De onlineomzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is, groeide daarentegen met bijna 13 procent. De onlineomzet van kleding, winkels in voedingsmiddelen en drogisterijen lag in juli hoger dan een jaar eerder, terwijl de omzet van consumentenelektronica afnam.

Beloning voor tip in onderzoek naar moord Xavier Durlinger

De Hoofdofficier van Justitie in Limburg heeft een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de tip die de zaak oplost rond de gewelddadige dood van Xavier Durlinger. Dat meldt het televisieprogramma Opsporing Verzocht, dat er in het programma deze week aandacht aan besteedde. De 19-jarige Xavier werd op woensdagavond 11 mei voor het laatst gezien. Acht dagen later werd zijn ontzielde lichaam ontdekt aan de Kollenberg in zijn woonplaats Sittard.

Vast staat dat Xavier door een misdrijf om het leven is gekomen. Zijn dood zou te maken kunnen hebben met de drugshandel waarbij het slachtoffer betrokken was geraakt. De politie houdt echter nog veel andere mogelijkheden open, omdat Xavier heel veel mensen kende. Zijn dood zou het gevolg kunnen zijn van een persoonlijk conflict.

Bristol verwacht jaar winstgevend af te sluiten  

Bristol verwacht 2022 winstgevend af te sluiten. Dat zou dan voor het eerst sinds 2017 zijn dat het bedrijf weer zwarte cijfers schrijft, zo meldt vakblad Schoenvisie. Bristol is al enige tijd bezig met een herpositionering. Zo heeft de budgetketen de laatste twee jaar saneringen doorgevoerd, waaronder het sluiten van de verlieslatende vestigingen, om de organisatie helemaal ‘lean’ te maken, vertelt CEO Elise Vanaudenhove aan Schoenvisie.

Ondanks de zware economische tijden die zijn aangebroken met de hoge inflatie en koopkrachtverlies, is het concern niet van plan gestegen kosten door te berekenen aan de klant. “Dus leveren we in op onze winstmarges”, zegt de CEO. “Daarin zijn we niet de enigen. We handhaven ons prijsniveau, al verandert de collectie wel. Onze aanname is dat er in de toekomst minder en van betere kwaliteit gekocht gaat worden. Daar spelen we collectiematig op in.”

De tweede helft van dit jaar wordt volgens de CEO ‘heel spannend’. “Hoe gaat de economische situatie zich ontwikkelen en wat als corona opnieuw oplaait? We hopen het beste en houden rekening met het ergste.” Het bedrijf is nog steeds op koers om 2022, na jaren van verliezen, winstgevend af te sluiten. “Geen grote plus – daar koersten we eerst wel op af, maar dat was buiten de extreme inflatie gerekend – maar desondanks een plus”, aldus de CEO.

Kabinet komt met pakket maatregel om koopkracht te herstellen

Het kabinet komt met een volgens Haagse bronnen ‘ongekend groot miljardenpakket’ om de klap van de koopkrachtval te dempen. Daarvoor wordt in 2023 ‘meer dan’ 14 miljard euro uitgetrokken, ruim het dubbele van wat dit jaar al besteed werd. Dat meldt onder meer De Ondernemer. Zo gaat het minimumloon omhoog met 10 procent, wordt de energiebelasting verlaagd, evenals de accijnzen op brandstof en de btw op energie.

In het pakket zitten volgens ingewijden ook ‘structurele veranderingen in het belastingstelsel’, ingrepen die ook in de jaren na 2023 zullen blijven gelden. Dat ziet onder meer op het verlagen van de belasting op arbeid, het tarief in de eerste schijf, voor inkomens tot zo’n 70.000 euro, gaat omlaag. Verder gaan de zorg-, huurtoeslag en het kindgebonden budget omhoog om de lagere en middeninkomens te compenseren. Vermogende mensen en bedrijven krijgen te maken met lastenverzwaring. Meer duidelijkheid rond dit pakket maatregelen komt op Prinsjesdag, op 20 september.

Inflatie bereikt nieuw record

De inflatie in Nederland volgens de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) was in augustus 13,6 procent, zo het CBS. Dat betekent dat der prijzen in augustus gemiddeld 13,6 procent hoger lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Het percentage is in een maand tijd weer gestegen; in juli was het namelijk 11,6 procent. De hoge energieprijzen zijn de oorzaak van de prijsstijgingen; in augustus moeten huishoudens weer meer betalen voor gas.

Dit nieuwe percentage is overigens een eerste raming op basis van nog onvolledige brongegevens, tekent het CBS erbij aan. De reguliere cijfers, inclusief de inflatie volgens de Nederlandse consumentenprijsindex (CPI), worden op 6 september gepubliceerd.