TOP

Detailhandel Nederland wil strikte regels voor servicekosten winkelier

Kleine retailers worden door de verhuurder nog te vaak verrast door te hoge en niet te controleren servicekosten, zegt Detailhandel Nederland. De brancheorganisatie wil dat er striktere regels komen voor het bepalen van de servicekosten voor zelfstandige winkeliers.

Detailhandel Nederland reageert hiermee op de rechtszaak die oud-voetballer en eigenaar van espressoketen Buon Giorno Dries Boussatta aanspande tegen vastgoedverhuurder WPM. Dat meldt de Volkskrant

 

Hoge naheffingen

 

Gisteren stonden de partijen tegenover elkaar bij de Amsterdamse rechtbank. Voor een van zijn panden in Amsterdam kreeg hij, evenals andere ondernemers daar, hoge naheffingen voor servicekosten. Volgens WPM vooral wegen hoge stookkosten. Tegen de Volkskrant zegt Bousatta dat dat onder meer argwaan wekte, omdat hij de stookinstallatie in het jaar waarop de nota betrekking heeft, wegens een defect niet had gebruikt. Boussatta heeft de huur inmiddels opgezegd, zegt hij tegen het Parool, maar hij procedeert door. ‘Dit zijn maffiapraktijken’, zegt hij.

 

Vreemde zaken

 

Volgens Detailhandel Nederland zijn er vaker onduidelijkheden bij kleine retailers over in rekening gebrachte servicekosten. Die hebben betrekking op te hoge en oncontroleerbare energienota’s, maar ook bijvoorbeeld over beveiliging in winkelcentra. De brancheorganisatie ziet dat winkeliers vaker samen een bureau de in rekening gebrachte servicekosten laat controleren, en dat dan blijkt dat er vreemde zaken in de rekening verborgen zitten, zegt een woordvoerder.

 

Onduidelijkheid

 

De vereniging van institutionele beleggers (IVBN) erkent het probleem over onduidelijkheid in de gefactureerde servicekosten. Tegen de Volkskrant zegt de woordvoerder dat een paar jaar geleden een leidraad is geschreven samen met Detailhandel Nederland voor de IVBN-leden. Dat gaat goed bij grote winkelcentra, stelt IVBN, maar het kan bij kleine en middelgrote centra ‘altijd nog beter’.

 

WPM heeft nog geen reactie gegeven.