TOP

Steeds meer bijstandsaanvragen door detaillisten

Volgens het IMK is het aantal bijstandsaanvragen door ondernemers in het midden- en kleinbedrijf voor het eerst in twee jaar weer gestegen.

Het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) meldt dat het aantal bijstandsaanvragen door zelfstandige ondernemers in het vierde kwartaal van 2015 voor het eerst sinds twee jaar weer is gestegen.

Detailhandel

De groei komt volgens het IMK vooral door ondernemers in groot- en detailhandel. Zij vroegen, vergeleken met eerste halfjaar van 2015, bijna 15 procent vaker een bijstandsuitkering aan. In veel andere sectoren zet het economisch herstel wel door en neemt het aantal bijstandsaanvragen af.

‘Structurele crisis’

Han Dieperink, algemeen directeur van IMK, zegt in een artikel op de website van het instituut: “De malaise in de winkelstraten is niet voorbehouden aan de grote winkelketens, maar geldt net zo goed voor de kleine detaillist en de groothandelaar. Die sectoren hebben overduidelijk te maken met een structurele crisis, waar alleen de meest wendbare ondernemingen aan kunnen ontsnappen.”

Index

Het IMK houdt de IMK-Index bij. Deze index is gebaseerd op het aantal ondernemers dat een beroep doet op bijstandverlening voor zelfstandigen bij gemeenten in Nederland en is een indicator voor ondernemers die in zwaar weer weer zitten. Ook is het volgens het IMK een goede voorspeller voor de faillissementsrapportages van een half jaar later.