TOP
Tom Tailor

Data nieuwe beurs Brandshatch bekend, ‘omstreden reputatie’ achtervolgt Martijn Rozenboom en Tom Tailor in Chinese handen

Tom Tailor en Ann Demeulemeester hebben een nieuwe eigenaar. Verder kunnen vrouwen zich voor het eerst in 200 jaar een maatpak laten aanmeten op Savile Row, heeft de nieuwe beurs Brandshatch data aangekondigd en heeft de nieuwe eigenaar van FNG last van een omstreden reputatie. Dit en meer in het nieuwsoverzicht van vrijdag 17 september.

Data nieuwe beurs Brandshatch aangekondigd

De eerste editie van Brandshatch, een nieuwe beursformule voor mannen- en vrouwenmode, zal plaatsvinden op 24 en 25 januari 2021 in De Fabrique in Utrecht. Dit heeft de organisatie bekend gemaakt. De nieuwe beurs komt uit de koker van Rob de Vos en Stefan Flint, de initiatiefnemers van kindermodebeurs Sunday School, die in 2018 werd gelanceerd. Brandshatch zou eigenlijk in juli voor van start gaan, maar kon toen niet doorgaan door de gevolgen van corona. Opvallend: de nieuwe beurs vindt op dezelfde data plaats als Modefabriek.

Nieuwe eigenaar voor Tom Tailor en Ann Demeulemeester

Tom Tailor is in handen gekomen van de Chinese investeerder Fosun, meldt Textilwirtschaft. Deze investeringsmaatschappij had al 80% van de aandelen in bezit. Hiermee komt er eind aan een periode van onzekerheid voor het Duitse modebedrijf. Tom Tailor kampt sinds begin dit jaar met verlies door tegenvallende resultaten, vooral van dochteronderneming Bonita, en ging nog verder het rood in door de pandemie. Het bedrijf kreeg in juni extra financiële steun van de Duitse overheid via een financiering van honderd miljoen euro met staatsgarantie. Ook werd de bestaande bankfinanciering verlengd tot september 2024.

Ook Ann Demeulemeester heeft een nieuwe eigenaar. Het Belgische modehuis is overgenomen door de Italiaanse ondernemer Claudio Antonioli. Antonioli neemt de merkrechten, het archief, het hoofdkantoor en de flagshipstores in Antwerpen en Parijs over. Hoeveel de Italiaanse ondernemer daarvoor neertelt, is niet bekend, meldt Retaildetail. Oprichter en ontwerper Ann Demeulemeester verliet haar onderneming in 2013. Sébastien Meunier volgde haar op als creatief directeur, maar hield het in juli van dit jaar voor gezien.

‘Omstreden reputatie’ achtervolgt Martijn Rozenboom

Zakenblad Quote en het FD noemden de reputatie van investeerder Martijn Rozenboom al eerder ‘op z’n zachtst gezegd nogal bedenkelijk’ en ‘omstreden’. Nu klappen voormalige zakenpartners van Rozenboom opnieuw uit de school in het FD. De ‘recovery specialist’, die onlangs in het nieuws kwam voor zijn overname van de Nederlandse tak van de FNG Group, zou bij ‘zeker 30 faillissementen betrokken zijn’.

Volgens de geïnterviewden verlopen de overnames van Rozenboom volgens een vast patroon, namelijk failliet bedrijf opkopen, merkrechten doorverkopen en de boedel liquideren. Dat bleek in de moderetail deels het geval bij bijvoorbeeld Invito; Rozenboom verkocht de merk- en domeinnaam na de ‘voorlopige doorstart’ door aan Le Ballon-eigenaar Peter van den Hurk. Ook de merkrechten van Supertrash gingen kort na de overname door op andere handen, namelijk die van de Unlimited Footwear Group. Bij McGregor werd na een paar weken al duidelijk dat een doorstart een heilloze weg was.  

Volgens Rozenboom zelf is er niets mis zijn met zijn werkwijze. “Ik wil geen bedrijf besturen, dat klopt. Als ik iets koop voor een euro en ik verkoop het door voor twee euro: wat doe ik dan verkeerd?”, aldus de investeerder in het FD. Hij zegt serieuze plannen te hebben met FNG. “Ik ben er positief over dat het met dit management gaat lukken om het bedrijf overeind te houden.”

Nieuwe leden Raad van Toezicht Artez

Shashi Baboeram Panday en Jarrod Francisco zijn toegetreden tot de Raad van Toezicht van Artez. Baboeram Panday werkt als cfo bij onder andere Talpa Media en Talpa Holding, waar hij financieel eindverantwoordelijk is. Hij zal binnen de RvT de rol van voorzitter van de auditcommissie vervullen, meldt het persbericht van de Arnhemse kunstacademie. Francisco heeft veel bestuurlijke ervaring in de culturele sector, onder andere bij Dood Paard en met zijn huidige functie van directeur bij Likeminds; een ontwikkelplek voor makers en voor het veld. Shashi Baboeram Panday en Jarrod Francisco volgen de aftredende leden Renzo Martens en Wilma Koning op.

Savile Row breekt traditie: eerste kleermakerij voor vrouwen geopend

Aan Savile Row, het Londense walhalla voor maatkleding, is een kleermakerij voor vrouwen geopend. Daarmee wordt een lange traditie gebroken; ruim 200 jaar werden aan ‘the golden mile of tailoring’ alleen maatpakken voor mannen vervaardigd. “Wij zijn de eerste kleermakers die zich met een winkel aan Savile Row op vrouwen richten. De wereld verandert. Een maatpak voor vrouwen is niet slechts een trend, het is een blijvertje”, aldus Daisy Knatchbull, de oprichter van The Deck, op Nu.nl.

Onderzoek KvK: ondernemers in detailhandel matig tevreden

Uit een enquête van de Kamer van Koophandel blijkt dat 4 van de 10 ondernemers de huidige bedrijfssituatie een 8 of hoger geeft. Er is wel veel variatie tussen sectoren. Zo beoordelen ondernemers in de detailhandel hun economische situatie gemiddeld met een 6,8.

Bijna de helft van de ondernemers staat er positief voor en gaat onveranderd door of is zelfs aan het groeien. Ongeveer een kwart heeft het moeilijker en geeft aan bezig te zijn met overleven, te krimpen of zelfs (bijna) failliet te gaan. Daarvan is vaker sprake in de horeca en cultuur, sport en recreatie. Ook in de retail geeft 53 procent van de ondervraagden aan negatieve gevolgen te hebben van de pandemie. 46 procent van ondernemers in de detailhandel verwacht in de komende zes maanden een negatieve impact van de coronacrisis op het bedrijf

Het merendeel van de ondernemers (73%) denkt voorlopig niet aan stoppen. Een klein deel (14%) geeft aan wel eens te twijfelen over, of te denken aan stoppen met de onderneming.

credit beeld: Tom Tailor