TOP

CPB: ‘Coronasteun voor levensvatbare bedrijven’, Hema opent inzamelpunt gebruikt textiel, Vinted betreedt Canadese markt

Modemarktplaats Vinted gaat de Canadese markt op en het CPB vindt dat coronasteun in het vervolg moet worden toegekend aan levensvatbare bedrijven. Verder: Inretail heeft een plan om retailers te helpen de coronacrisis door te komen.

CPB: coronasteun richten op levensvatbare bedrijven

Het kabinet zou zich met het coronasteunbeleid na het volgende kwartaal moeten richten op herstel bij levensvatbare bedrijven en zwakkere ondernemingen niet meer overeind houden. Dat heeft directeur Pieter Hasekamp van het Centraal Planbureau (CPB), een belangrijke adviseur voor overheidsbeleid, vandaag laten weten aan informateur Mariëtte Hamer schrijft Nu.nl. Volgens ingewijden worden de steunpakketten met drie maanden verlengd, in principe zonder aanpassingen. Die tijd moet volgens Hasekamp gebruikt worden om ‘na te denken en te werken aan een regeling voor daarna, die er dus echt anders uit zou moeten zien, die zich richt op de toekomst, en niet op de omzetdaling ten opzichte van het verleden’. Samen met de directeuren van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) deed het CPB bij Hamer enkele aanbevelingen voor het herstelbeleid waar politieke partijen nu aan werken. Nog voordat er een kabinet is gevormd, moet er een herstelplan liggen om het land uit de crisis te loodsen.

Inretail helpt retailers bij aanpak coronaschuld

Inretail gaat samen met kredietverstrekker Qredits en MKB-Doorgaan in de kern gezonde retailers helpen de coronacrisis door te komen. Dat meldt de brancheorganisatie in een persbericht. Samen willen de partijen ondernemers hulp op maat bieden bij het vinden van de beste financieringsaanpak, het uitwerken van toekomstplannen en het wegwerken van schulden, zegt directeur Jan Meerman. “De schade die corona heeft veroorzaakt is enorm. Banken houden in 48% van de gevallen de boot af bij financieringsaanvragen of stellen onmogelijke aanvullende voorwaarden, terwijl het vaak om maar kleine bedragen gaat. Een andere aanvliegroute met nieuwe partners leidt tot meer oplossingen.” Met Qredits, de stichting die zakelijke kredieten verstrekt tot €250.000, en MKB-Doorgaan heeft Inretail naar eigen zeggen alle kennis in huis om retailers te helpen hun bedrijf gezond te houden of te krijgen. Meerman: “Opgeteld bij de deskundigheid van de bedrijfsadviseurs van Inretail die thuis zijn in rendementsverbetering, bedrijfsdoorlichting, starten, doorgroeien, stoppen, verhuizen bieden we retailers een breed pakket aan mogelijkheden om vooruit te komen.”

Hema zamelt gebruikt textiel in

Warenhuisketen Hema is vanaf nu ook een inzamelpunt voor gebruikt textiel, zo meldt het bedrijf in een persbericht. Deze stap is onderdeel van het plan van Hema om stap voor stap aan het assortiment te verduurzamen, zo meldt het in het persbericht. De warenhuisketen werkt hierin samen met Wolkat, een Tilburgs familiebedrijf in textielrecycling. Op deze manier wil Hema hergebruik van grondstoffen stimuleren. De uiteindelijke ambitie is om met het ingeleverde textiel nieuwe producten te maken voor de eigen collecties. “Bij Hema zorgen we ervoor dat bij de aanschaf van dagelijkse producten de duurzame keuzes al voor de klant zijn gemaakt”, zegt Eva Ronhaar, director sustainability en innovation bij het warenhuis. “Daarmee kunnen we veel impact maken. Maar duurzaamheid gaat verder dan dat: een duurzaam dagelijks leven zit er juist ook in hoe we als maatschappij omgaan met producten. Dat we een product dat we niet meer gebruiken niet als afval zien maar als grondstof voor iets anders.”

Forse omzetdaling detailhandel door lockdown

De detailhandel heeft in het eerste kwartaal van 2021 1 procent minder omzet geboekt dan in dezelfde periode in 2020, meldt het CBS op basis van de nieuwe kwartaacijfers. Deze omzetdaling is de eerste afname na 2013. In het derde kwartaal van 2020 piekte de omzetgroei nog. Ook het volume (de omzet na correctie voor prijsveranderingen) nam af, met 2,5 procent. Deze daling is groter dan de omzetdaling, dit betekent dat de prijzen in het eerste kwartaal hoger waren dan een jaar eerder. De omzetdaling valt toe te schrijven aan de non-foodsector waaronder kleding- en schoenenwinkels, stelt het statistiekbureau. Daar daalde de omzet met meer dan 22 procent ten opzichte van een jaar eerder, het volume daalde met ruim 24 procent. Dat heeft te maken met de winkelsluitingen en tijdens de tweede lockdown die op 15 december 2020 inging. De omzet van kledingwinkels en winkels in schoenen en lederwaren daalde net als voorgaand kwartaal, met respectievelijk bijna 34 en 28,5 procent. Online scoorde sterk: de internetverkopen noteerden een recordgroei in het eerste kwartaal van bijna 86 procent.

Vinted start in Canada

Modemarkplaats Vinted gaat ook in Canada starten. Dat schrijft Fashionnetwork. Het is de veertiende markt waar het platform actief is. “Canada past uitstekend bij ons, het is een spannende volgende mijlpaal in onze missie om tweedehandsmode wereldwijd de eerste keuze te maken”, zegt Thomas Plantenga, de CEO van Vinted. “We weten dat Canadezen steeds meer geïnteresseerd zijn in de circulaire economie of overwegen om in de komende maanden tweedehands kleding te verhandelen. We zien ook dat de motivaties om tweedehands mode te kopen en verkopen vergelijkbaar zijn met die van onze Europese markten, dus we zijn er zeker van dat de voordelen en het gemak van Vinted zich zullen vertalen.” Vinted haalde vorige maand nog 250 miljoen euro groeigeld op voor onder meer uitbreiding van zijn markt. Het modeplatform werd opgericht in 2008 in Litouwen en heeft 45 miljoen gebruikers verspreid over de landen Frankrijk, Duitsland, België, Spanje, Italië, Nederland, Oostenrijk, Polen, Tsjechië, Litouwen, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Bij het bedrijf werken inmiddels 700 mensen.

Beeld: Textilia