TOP

Controles op veiligheid van kinderkleding verwacht

Drawstrings in de taille en capuchonkoordjes of een riem met gesp: wanneer mogen ze volgens de Europese norm nu wel of niet? Modint verwacht controles op de veiligheid van kinderkleding tijdens aankomende editie van Kleine Fabriek.

“Het is zeer waarschijnlijk dat er op de aankomende editie van Kleine Fabriek inspecties door de NVWA zullen plaatsvinden bij leveranciers. Handhaving van de norm is belangrijk”, vindt Barberi. “Iemand die de regels aan ‘n laars lapt, mag daarmee geen voorsprong op zijn concurrent nemen.”

“Per lichaamszone is zeer gedetailleerd vastgelegd wat wel en niet mag. Om kort te gaan is er in de hoofd- en halszone het minst toegestaan”, vertelt Nienke Steen, consultant kwaliteitsmanagement bij Modint, tijdens de workshop Child Safety op 21 februari 2012 in de Brandbox te Almere.

Voor oudere kinderen zijn de regels minder streng dan voor jongere kinderen. Voor het kind tot 7 jaar (maat 134) mogen koordjes helemaal niet, terwijl verstellummels (adjusting tabs) en loshangende versiersels maximaal 75 mm lang mogen zijn. Voor oudere kinderen mag een trekkoord in de capuchon wel, mits de eindjes in een lus (korter dan 15 cm) zijn vastgezet. Ook halterkoordjes van een (bikini)top moeten vastzitten.

Voor de borst- en buikzone zijn de regels minder streng. Losse eindjes van een drawstring of sierkoord, mogen, mits niet langer dan 14 cm. Een riem of sierband van minimaal 30 mm breed kent meer vrijheden, hoewel deze niet langer dan 360 mm mogen loshangen vanaf de knoop- of het strikpunt. Voor kinderen onder 7 jaar mogen ze bovendien niet onder de zoom (van een topje) uitkomen.

In de zone vanaf het kruis zijn koordjes toegestaan, mits zij niet lager dan de jurk, jas-, rok- of broekzoom hangen. Koorden op enkelhoogte moeten compleet ingesloten zijn.

Aan de achterkant ten slotte, mogen geen functionele en versierende koorden uitkomen, of worden vastgemaakt. Een riempje is wel toegestaan. Ook aan de mouwen mag vrij weinig: losse eindjes van meer dan 75 mm zijn voor jonge kinderen al te veel. Boven 7 jaar is dat 140 mm.

Noot: Genoemde regels zijn niet compleet of kunnen verkeerd worden geïnterpreteerd. In de EU-norm EN14682 vind je een compleet overzicht. Modint biedt inhouse-advies, collectiescans en trainingen.

Tip 1: Ken de wetten

Houd niet alleen rekening met de in Europa geldende normen, maar verdiep je in de wetgeving daarbuiten als je exporteert. De regels en gebruiken kunnen zelfs binnen de EU verschillen.

Tip 2: Maak een handboek

Leg een handboek aan voor je fabrikant, in zijn eigen taal, zodat hij precies weet aan welke eisen hij moet voldoen en dat hij aansprakelijk kan worden gesteld als er iets niet klopt.

Tip 3: Voorkom een boete

Licht als leverancier (producent/importeur) onmiddellijk de NVWA in, als je ontdekt dat een detail of artikel onveilig blijkt. Nader onderzoek, en eventueel een recall volgen.