TOP

Close up: Tony Tonnaer [interview] *

In de rubriek Close-up zitten we op de huid van een modeprofessional. Deze keer: Tonny Tonnaer (46), oprichter en eigenaar van jeansmerk K.O.I. (Kings of Indigo).

Waar ben je opgegroeid? “Als klein kind woonde ik in Venlo. Op een landgoed met boerderijen waar mijn ouders, broer en ik als in een soort commune met drie andere gezinnen samenleefden. Mijn moeder werd verliefd op een vrouw en na de scheiding verhuisden we naar Lage Zwaluwe, vlakbij Breda.”

Was je een goede leerling? “Nee. Ik had wel een hoge score op mijn Cito-toets, maar ik was snel afgeleid en zocht altijd de grenzen op. Stelen, graffiti, spijbelen en joyriden; ik was onhandelbaar. Dat was geen leuke tijd voor mijn moeder. Zij en haar vriendin hebben me met veel geduld geholpen de mavo af te maken. Op de havo werd ik iets rustiger.”

Waar is de liefde voor denim ontstaan? “Bij Pepe Jeans waar ik zes jaar heb gewerkt. We hadden een ontzettend gaaf team met allemaal echte denimjongens, zoals James Veenhoff, Jason Denham, Karl-Heinz Müller en Remco de Nijs. Ik zat aan de sourcingkant en ontdekte de schoonheid van het materiaal denim.”

Naar welke muziek luister je? “Op dit moment luister ik veel naar melodische popbands als Antony and the Johnsons, Broken Bells en Metronomy. Ik luister overal naar muziek. Het liefst op een kwaliteitsinstallatie met een koptelefoon op en een mooie fles whisky erbij.”

Koop je wel eens jeans van een ander merk dan K.O.I? “Ik koop ze wel, maar ik draag ze nooit. Ik verzamel ze in een archief ter inspiratie voor Kings of Indigo. Thuis in een aparte kast, maar ze liggen ook op het werk. Ik heb denk ik wel zo’n honderdvijftig paar, waarvan ik er maar vijf draag.”

Wat is de beste jeanswinkel van Nederland? “De Globe in Arnhem vind ik één van de leukere winkels. Harry (Wonder, de eigenaar, red.), is een fantastische vent, het assortiment is mooi en het personeel is vriendelijk. De presentatie is niet perfect, maar dat hoeft ook helemaal niet.”

Welk land zou je nog wel eens willen bezoeken? “Ik ben vaak in Japan geweest, maar ik zou er nog wel eens langer willen rondreizen. De steden uit, helemaal naar het noorden om te skiën. Japan is zo’n mooi en mysterieus land. Prachtige landschappen en een heerlijke keuken. De Japanners zijn vriendelijk, maar hebben ook een duistere, perverse kant. Het is geen land van middenmaat.”

Wie is jouw beste vriend? “Ik heb niet één beste vriend. Naast mijn broer heb ik nog drie andere heel goede vrienden. Ze zijn alle vier verschillend en met ieder deel ik andere dingen.”

Heb je gestemd tijdens de Europese verkiezingen? “Ja, op D66. Ik stem altijd en al jaren op D66. Nederland is als handelsland afhankelijk van Europa en ik als internationale ondernemer vind het superfijn dat alle landen in Europa dezelfde munteenheid hebben.”

Ben je een workaholic? “Ik werk heel graag, maar ik zou mezelf geen workaholic noemen. Vroeger misschien wel; toen miste ik het werk echt als ik op vakantie was. Nu ik vader ben geworden en een eigen gezin heb, is er meer balans tussen werk en privé.”

Hoe ziet jouw ideale vrije dag eruit? “Met een ontbijtje op bed. Daarna op mijn gemak douchen en dan met mijn vriendin en zoontje Amsterdam in. Koffie in de Jordaan en ergens zitten voor een lekkere lunch. Aan het eind van de middag kook ik een mooie Italiaanse maaltijd voor een groep vrienden die bij ons komt eten. Veel eten hè. Haha, het bourgondische leven is belangrijk voor mij.”

Hoe drink je je koffie? “Ik start thuis met een cappuccino, daarna stap ik over op zwart. Twee á drie dubbele espresso’s.”

Wat zou je doen als je de loterij wint? “Dan zou ik het grootste deel van het bedrag investeren in K.O.I. En ik zou een huis met tuin kopen in de Vondelstraat in Amsterdam.”

Je hebt een Koi-karper op je bovenarm laten tatoeëren. Wat is de betekenis? “Het was mijn eerste grote tatoeage en ik heb hem laten zetten nadat mijn moeder overleed. Ze was gek op water en de Biesbosch. Een heel trotse en stoere vrouw die haar eigen weg ging. Een Koi-karper zwemt tegen de stroom in, net als mijn moeder deed. De tatoeage is een ode aan haar en de naam van mijn merk is ervan afgeleid.”