TOP

Chanel beschuldigd van smokkel

De Turkse media beschuldigen het Franse modehuis Chanel van belastingontduiking. Chanel zou systematisch producten het land hebben binnengesmokkeld.

Volgens verschillende Turkse media zou Chanel producten het land hebben binnengesmokkeld om belastingen te vermijden. De Turkse douane heeft een onderzoek ingesteld naar het Franse modehuis.

Document
Drie werknemers van de twee Chanel-winkels in Istanbul hebben meerdere keren producten in hun bagage het land binnengesmokkeld. De totale waarde van de producten bedraagt één miljoen euro, waarover geen belastingen zijn betaald. Dat blijkt uit een document van de douane in Istanbul dat verzonden is naar de openbare aanklager. De verantwoordelijke werknemers kunnen een gevangenisstraf krijgen van twee tot tien jaar.

Reactie
Chanel liet in een reactie weten verrast te zijn door de beschuldigingen. “Tot op vandaag hebben we nog geen officiële waarschuwing gekregen dat onze acties in strijd zouden zijn met de Turkse wet”, verklaart het Franse modehuis in een officieel persbericht.

Het modehuis bevestigt wel dat er grote onregelmatigheden en tekortkomingen zijn ontdekt bij het lokale management van de twee Chanel-winkels in Istanbul. Dat bleek na een interne audit in 2012. De manager is meteen ontslagen en zou nu meewerken met het Turkse gerechtshof. Het is niet bekend of die manager ook een van de drie werknemers is die worden verdacht van smokkel.