TOP

Modeontwerper Karl Lagerfeld overlijdt op 85-jarige leeftijd

De van oorsprong Duitse modeontwerper Karl Lagerfeld is overleden, op 85-jarige leeftijd. Dat heeft modehuis Chanel bevestigd.

Foto: Jeroen Snijders

Op dinsdagochtend 19 februari 2019 is Karl Lagerfeld overleden, zo meldde het Franse magazine Pure People als eerste. Op maandagavond werd hij met spoed opgenomen in het American Hospital in Parijs, waarna hij op dinsdag is overleden.Het modehuis Chanel heeft zijn dood bevestigd.

Enkele weken geleden miste hij al de Chanel modeshow tijdens Parijse coutureweek. En dat was voor het eerst in 36 jaar. Vermoeidheid was de verklaring voor zij absentie. Chanel wenste hem toen een ‘spoedig herstel’ toe.

Lagerfeld begon in 1955 als assistent van Pierre Balmain na het winnen van een ontwerpwedstrijd. In 1958 maakte hij de overstap naar de Franse ontwerper Jean Patou. In 1965 werkte hij freelance voor Chloé en begon hij te werken met Fendi, waar hij tot zijn overlijden creatief directeur bleef. In 1982 kwam hij in dienst bij Chanel en transformeerde hij het merk in het legendarische Franse luxehuis dat het vandaag de dag is.

Karl Lagerfeld was zelf ook een merk. Met zijn witte haar in een start, de zwarte zonnebril, de handschoenen en het overhemd met stropdas was hij een kleurrijk icoon binnen de internationale modewereld. En voor de leek buiten die modewereld waarschijnlijk de bekendste modeontwerper.

In de zomer van 2018 werd hem gevraagd wie zijn vervanger moest zijn bij Chanel. Daarop antwoordde hij: “Ik ben onsterfelijk. Die vraag is niet nodig”

Karl Lagerfeld is 85 jaar geworden.

 

Karl Lagerfeld Chanel Show AW1718