TOP

Pure en Scoop in Londen lijden niet onder heisa rond Brexit

Nu de Engelse beurzen Pure London en Scoop van dezelfde eigenaar zijn, wordt het combineren van beide beurzen een stuk makkelijker. Misschien noteerde Pure London daarom wel een recordaantal bezoekers van 10 tot en met 12 februari 2019.

In de zomer van 2018 voegde beursorganisator ITE Group de beurs Pure London toe aan zijn modeportfolio met de beurzen Scoop, Jacket Required en Moda. Dat zorgt voor een grotere synergie tussen Pure London en Scoop. In het verleden werden deze beurzen niet altijd op dezelfde data gehouden, maar sinds de overname wordt dat een vast gegeven, net als de gratis taxi-service tussen de beurzen.

Pure London HW1920 (6) Pure London HW1920 (4)

Pure London is met meer dan 800 exposanten in de authentieke Olympia Hall een groot evenement. Van oorsprong is Pure een vrouwenmodebeurs, maar inmiddels er ook een afdeling mannenmode, kindermode, duurzame mode en sourcing. De mannenmodeafdeling Pure Man is deze wintereditie uitgebreid met mannenmodemerken van Moda Gent, de mannenmodeafdeling van Moda in Birmingham. De naam van de mini-afdeling voor kindermode is voortaan Bubble London, naar de vorig jaar stopgezette kindermodebeurs die ook van ITE was. Met een tiental merken staat deze ‘kinderbeurs’ op Pure letterlijk nog in de kinderschoenen. Eerder probeerde Pure het ook al met kindermode onder de namen Pure Junior en Pure Kid.

Vrouwenmode

Het aanbod vrouwenmode is nog steeds het grootst, met een sterke focus op het middensegment. Er is ook een afdeling voor korte termijnmerken, waar de laatste trends voor komende zomer kunnen worden ingekocht. Het enorme schoenen- en accessoiresaanbod waar Pure London om bekend stond, is wel wat ingekrompen om ruimte te maken voor de nieuwe afdelingen. De beurs heeft drie podia met elk een uitgebreid programma met modeshows en lezingen over trends en retailen, die goed werden bezocht.

Pure London HW1920 (1) Pure London HW1920 (5)

Gespot op Pure: de westernlaars en kettingen en dieren in één print

Nederlands

Het handjevol Nederlandse exposanten dat op Pure London staat, doet dat vooral om contact te leggen met retailers in het Verenigd Koninkrijk. Denk aan Bulaggi, 4 Funky Flavours, Pom Amsterdam en Rino & Pelle. Naar Pure komen namelijk de inkopers van grote retailers als Asos, John Lewis, House of Fraser en Selfridges.

Pure London HW1920 (7) Pure London HW1920 (8) Pure London HW1920 (9)

Op Pure Origin waren de stoffentrends voor zomer 2020 te zien.

Scoop

Op Scoop in de Saatchi Gallery heerst een totaal andere sfeer dan op Pure. Met veel minder merken, maar wel in een hoger prijssegment, die in kleine stands tussen de kunstwerken in een galerie worden gepresenteerd. Denk aan vrouwenmodemerken als Dante 6, Maison Scotch, PS Paul Smith en Sand. Maar het is ook snoepen en inspiratie opdoen bij kleinere en onbekendere boetieklabels. Kunstenaar Gary James McQueen, de neef van Alexander McQueen, lanceerde op de beurs zijn collectie zijden shawls, plus een installatie van zijn kunst. Misschien wel de helft van het aanbod op Pure beslaat accessoires.

Recordaantal

Na afloop van de beurzen toont de organisatie zich tevreden. Er kwam een recordaantal bezoekers naar Pure, al maakt de organisatie niet bekend hoeveel dan precies. “De synergie tussen beide beurzen is geweldig, het levert beide beurzen meer bezoekers op”, zegt directeur Julie Driscoll. “Daarnaast heeft ITE nu alle grote modebeurzen in het portfolio waardoor we een enorme database met retailers en exposanten hebben.”

Scoop HW1920 (5) Scoop HW1920 (1)

Komende zomer begint Jacket Required meteen na Scoop en Pure, waardoor inkopers in Londen kunnen blijven om ook die beurs te bezoeken. Of er meer synergie mogelijk is met de mannenbeurs weet Driscoll nog niet, aangezien mannenmode een iets andere internationale eventkalender kent dan mannenmode. Maar groeien met Pure is zeker nog mogelijk. “Olympia is groot, dus we kunnen een hal of extra verdieping toevoegen. We hebben ambitieuze plannen.”

Brexit

In tegenstelling tot wat je zou verwachten, was de Brexit geen issue tijdens de beurzen. “Maar één journalist heeft me ernaar gevraagd, verder heeft niemand het er over”, zegt Driscoll als haar naar het onderwerp wordt gevraagd. “Niemand weet wat er precies gaat gebeuren en hoe groot de impact nou echt zal zijn, en ondertussen gaan de zaken ook gewoon door. De sfeer op de beurzen is juist heel positief. Iedereen heeft zin in het nieuwe seizoen.”

Scoop HW1920 (2)

Gary James McQueen op Scoop