TOP

CEO’s vanHaren en Ziengs stoppen, Adidas voor de rechter en Rinsma Modeplein bestaat 135 jaar

Twee schoenen-topmannen leggen hun functie neer: Han Sterk stopt als directeur van vanHaren Schoenen en Roy van Keulen zwaait af als CEO van Ziengs Retail. Verder: aandeelhouders slepen Adidas voor de rechter vanwege de verbroken samenwerking met rapper Ye, de Amerikaanse popster Katy Perry heeft een copyright-zaak verloren van haar Australische naamgenoot en Rinsma Modeplein viert het 135-jarig jubileum. Dit is het nieuwsoverzicht van maandag 1 mei.

Beeld: vanHaren

Topmannen schoenenketens vanHaren en Ziengs stoppen

Niet één, maar twee topmannen van grote schoenenketens leggen hun functie neer. Han Sterk stopt als directeur van vanHaren Schoenen en Roy van Keulen zwaait af als CEO van Ziengs Retail. Sterk verlaat vanHaren ‘in goed overleg’, schrijft Schoenvisie. Het nieuws is opvallend omdat hij nog geen jaar geleden als nieuwe directeur begon.

Het bedrijf geeft geen commentaar op de reden van zijn vertrek en wat dit betekent voor de koers van de schoenenketen. Een opvolger is nog niet gevonden; tot die tijd worden Sterks taken verdeeld onder CFO Robert Vos en de rest van het managementteam, en medewerkers van moederbedrijf Deichmann. Sterk wil zich nu eerst richten op zijn bedrijf SterkSpreker, waarvoor hij onder meer als dagvoorzitter inzetbaar is. Daarna gaat hij op zoek naar een ‘nieuwe uitdaging’.

Ook Roy van Keulen stond met anderhalf jaar nog niet zo lang aan het roer van Ziengs Retail, het moederbedrijf van schoenenketens Scapino en Ziengs. Het was zijn eigen keuze om weg te gaan, zegt hij tegen Retailtrends. “Ik woon in Bilthoven en moest dagelijks naar Assen rijden voor mijn werk, dus ik zag mijn kinderen niet veel. Daar ga ik nu eerst tijd insteken.” Van Keulen kijkt terug op een ‘hartstikke leuke tijd’ bij Ziengs.  “Ik heb mooie stappen gezet en Ziengs heeft veel marktaandeel gewonnen.” Directielid Ellen van Acht neemt tijdelijk de leiding over, terwijl wordt gezocht naar een nieuwe CEO.

Rinsma Modeplein trapt jubileumjaar af met catwalkshow

Rinsma Modeplein in Gorredijk bestaat deze maand 135 jaar en om dit jubileum te vieren, organiseert de weidewinkel het Floating Fashion Festival. Op 6 mei wordt een stuk turfroute in het Friese plaatsje omgetoverd tot een catwalk op het water waar twee keer een modeshow wordt gegeven, aldus het persbericht. Ook zijn er in de hele maand mei feestelijke acties in de winkel zoals traditiegetrouw een ijsje voor alle bezoekers en is er een loterij waarbij er bij elke aankoop prijzen te winnen zijn zoals een hotelovernachting of een stedentrip.

In 1888 opende Oene Sake Rinsma de deuren van zijn fourniturenwinkel. Intussen staan de vierde en vijfde generatie aan het roer van het familiebedrijf Rinsma Modeplein. Wat begon als een kleine winkel in damesconfectie is uitgegroeid tot één van de grootste modewinkels van Nederland. Vorig jaar werd de zaak uitgebreid naar 6.000 vierkante meter. Met deze laatste verbouwing werden verschillende boetieks binnen de winkel gerealiseerd, een groot terras met 120 zitplaatsen, een juice- en champagnebar, twee restaurants en ruimtes voor personal shopping op de tweede etage.

Katy Perry versus Katie Perry: popster verliest merkrechtszaak van naamgenoot

Popster Katy Perry heeft een rechtszaak verloren van de Australische modeontwerper Katie Taylor, die onder haar meisjesnaam Katie Perry kleding verkoopt. Dat meldt onder meer de BBC. Taylor klaagde de zangeres aan vanwege de merchandise die ze tijdens haar Australische tournees in 2014 en 2018 verkocht – daarmee zou ze het merkrecht van haar label in Australië schenden. De rechter stelde de ontwerper in het gelijk.

Taylor en Perry kruisten al eerder de degens. De Amerikaanse popster brak in 2008 door met haar hit ‘I kissed a girl’, hetzelfde jaar waarin Taylor haar merk ‘Katie Perry’ in Australië registreerde. De zangeres probeerde die registratie aanvankelijk te blokkeren en schakelde later advocaten in om haar te dwingen de naam op te geven. Taylor noemt haar overwinning dan ook een geval van ‘David versus Goliath’. “Dit is een overwinning voor kleine bedrijven”, schrijft ze op haar website. “Wij doen ertoe, Australische wetten doen ertoe en als we geconfronteerd met een pestkop, komen we voor onszelf op.”

Aandeelhouders klagen Adidas aan om geklapte deal Ye

Meer juridisch nieuws: aandeelhouders van Adidas hebben het sportmerk aangeklaagd vanwege de stukgelopen samenwerking met Kanye ‘Ye’ West. Volgens de beleggers wist de bedrijfstop al jaren dat de rapper er omstreden ideeën op nahield, schrijft Nu.nl. Adidas verbrak de banden met Ye vorig jaar nadat de rapper tijdens een modeshow voor zijn label Yeezy in een ‘White lives matter’-shirt verscheen en antisemitische uitspraken deed. Dat kostte het bedrijf honderden miljoenen euro’s. De financiële schade had volgens de aandeelhouders beperkt kunnen worden als Adidas de samenwerking eerder beëindigd had.