TOP

Celstraf voor voormalig topman Neckermann, inflatie daalt opnieuw en tassendokter bij Bijenkorf

Ronald Steenbergen, voormalig kopstuk bij Neckermann, en zijn broer Joop zijn veroordeeld voor witwassen. Verder is de inflatie volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in januari opnieuw afgenomen en kunnen klanten tijdelijk hun beschadigde designer bags door ‘de tassendokter’ laten repareren in de Bijenkorf. Dit en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 1 februari.

credit beeld: Pixabay

Voormalig topman Neckermann moet zitten voor witwassen

De rechtbank in Amsterdam heeft Ronald Steenbergen, de voormalig directeur van Neckermann.com, een gevangenisstraf van 18 maanden opgelegd voor het witwassen van ruim 5,2 miljoen euro. Ook is er bij Steenbergen een pistool met munitie aangetroffen tijdens een inval door de FIOD in 2017, meldt Quote. Joop Steenbergen, de broer van Ronald, is veroordeeld tot 240 uur taakstraf en zes maanden voorwaardelijk voor het witwassen van bijna 900.000 euro. 

Uit jarenlang onderzoek blijkt dat er tussen 2013 en 2016 miljoenen euro’s aan contanten werden gestort op de bankrekeningen van de webwinkels van moederbedrijf Readen en Neckermann. Volgens de broers kwam dat contante geld onder andere van de handel in beltegoedkaarten, de opbrengst van verkochte kunst en huisraad. Dit achtte de rechtbank echter onvoldoende bewezen.

Inflatie in januari afgenomen

De inflatie is afgelopen januari weer gedaald, tot 7,6 procent vergeleken met vorig jaar. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerde eerste ‘snelle raming’ van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In december waren consumentengoederen en -diensten nog 9,6 procent duurder dan een jaar eerder. In september 2022 was er zelfs nog sprake van een inflatie van 14,5 procent.

Het is de vierde maand op rij dat de inflatie afneemt. Dat is onder meer te danken aan het prijsplafond op energie, dat de energiekosten voor veel huishoudens behoorlijk drukt. Ondanks de dalende inflatie zijn de dagelijkse boodschappen in januari weer wat duurder geworden. Het tempo waarin prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak op jaarbasis stijgen lag in januari (14,5 procent) nog wat hoger dan in december (14 procent).

Susan Bijl verhuist winkel

Susan Bijl, sinds 2000 vooral bekend van de kleurrijke nylon ‘The New Shoppingbag’-tassen, verhuist haar flagshipstore van de Mauritssingel naar de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam. Naast de verschillende tassen, kleding en accessoires kunnen klanten in de nieuwe winkel straks ook terecht voor interieuritems van andere designers, meldt het merk op Instagram. Denk aan woonaccessoires, glaswerk, meubels, lampen en items voor in de keuken. Wanneer de verhuizing precies rond is, is nog niet bekend.

Tijdelijke samenwerking Bijenkorf en tassendokter Claire Delbosq

De Bijenkorf start een samenwerking met ‘tassendokter’ Claire Delbosq, eigenaar van Claire’s Handbag Care. Tijdens drie weekenden in februari en maart kunnen klanten met hun beschadigde tas op consult komen bij de Bijenkorf Amsterdam, Den Haag of Rotterdam. Delbosq beoordeelt of de tas gerepareerd of gereinigd kan worden in haar atelier.

“In mijn atelier zie ik veel tassen voorbij komen met kale hoekjes, verkleurd of beschadigd leer. Het leer van bijvoorbeeld Hermès of Chanel is heel hoogwaardig, maar ook bij exclusief leer zijn gebruikerssporen onvermijdelijk”, zegt Delbosq in het persbericht.