TOP

CBS: Kledingprijzen in augustus 2009 gedaald

De gemiddelde prijzen van kleding voor de consument in augustus 2009 zijn met 1,1% gedaald ten opzichte van augustus 2008. Dit terwijl de totale inflatie in augustus 0,3% bedroeg.

Nadat er in januari en februari 2009 in het totale kledingsegment nog prijsdalingen rond 4% werden genoteerd, golden in maart en april 2009 al prijsstijgingen van bijna 1%. In juni was deze stijging met 0,1% minimaal en daarmee is de prijsstijging dus sinds april aan het afvlakken. Al met al deed kleding het niet slecht: de gemiddelde prijzen van kleding voor de consument zijn in augustus 2009 met 1,1% gedaald ten opzichte van augustus 2008. Dit terwijl de totale prijsinflatie (over alle consumptiegoederen inclusief kleding) in augustus 0,3% bedroeg.

Prijzen kinderkleding overeind gebleven 

Kinderkleding deed het dan het best. De prijzen van babykleding en kinderkleding bleven ten opzichte van de segmenten mannen- en vrouwenmode het best op niveau, wat op zich niet vreemd is, omdat kinderwinkels traditioneel goede zaken doen in augustus (vlak voor de scholen weer beginnen). De kinderkledingprijzen beleefden een plus van 7% in augustus, terwijl de gemiddelde prijzen voor dames- en herenkleding in augustus met respectievelijk 1 en 3% daalden ten opzichte van augustus 2008.

Uitverkoop juli minder scherp afgeprijsd 

De prijsdaling in de maand juli van 1,7% ten opzichte van juli vorig jaar wijst ten slotte op een minder scherpe afprijsperiode in die maand en daarmee op een succesvol verlopen lente/zomerseizoen 2009.

Stellen we het prijsniveau in 2006 op 100, dan staat anno augustus 2009 de teller op 95. De lijn van het prijsniveau beweegt zich daarbij tussen 85 tijdens de uitverkoopperiode in januari en 112 in het hoogseizoen.

Bron: Cbs/Modint