TOP

CBS: januari-omzet schoenenbranche omlaag, die van kledingwinkels blijft gelijk

De omzet van schoenenwinkels is in januari 2018 gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Kledingzaken draaien een vergelijkbare omzet. De gehele Nederlandse detailhandel draait een plus van 3,5 procent in de eerste maand van het jaar, blijkt uit cijfers van het CBS.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de omzetcijfers van de Nederlandse detailhandel voor januari 2018 in kaart gebracht. Daaruit blijkt dat Nederlandse retailers een omzetplus hebben genoteerd van 3,5 procent ten opzichte van januari 2017.

De omzetcijfers worden gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen in januari. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel bijna 5 procent hoger dan in januari 2017.

Omzet mode- en schoenenbranche

Dat tempo kunnen de kleding en schoenenwinkels niet bijbenen. Moderetailers blijven stabiel en draaien precies dezelfde omzet als in de eerste maand van 2017. Voor wat het waard is: zonder koopdag- en seizoencorrectie zou de modebranche uitkomen op een plus van 2,2 procent.

Schoenenwinkels doen het wat minder ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De omzet in de schoenenretail daalt met 5,8. Zonder koopdag- en seizoencorrectie zou de schoenenbranche uitkomen op een plus van 3,9 procent.

Online omzet ruim 22 procent hoger

De online omzet van de Nederlandse detailhandel lag in januari 22,5 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Webwinkels zetten ruim 19 procent meer om. Webwinkels hebben als hoofdactiviteit verkoop via internet. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers) groeide met ruim 26 procent.