TOP

Canadees bedrijf wil noodlijdend American Apparel kopen

American Apparel heeft voor de tweede keer uitstel van betaling aangevraagd. Het Canadese bedrijf Gildan Activewear, wil voor 66 miljoen dollar de intellectuele eigendomsrechten op.

In februari 2016 leek aan de onstabiele financiële situatie van het Amerikaanse bedrijf American Apparel een eind te komen. Dit kwam omdat het modebedrijf een eerdere periode van bescherming tegen schuldeisers beëindigde. Maar opnieuw zit het modebedrijf in moeilijkheden. American Apparel vraagt voor de tweede keer uitstel van betaling aan. De winkelketen verkoopt alle eigendomsrechten aan het Canadese bedrijf Gildan Activewear voor 66 miljoen dollar. Daarnaast zal Gildan Activewear ook nog de voorraden overnemen.

Chapter 11-procedure

Het gaat net als vorig jaar om een gecontroleerd faillissement: een Chapter 11-procedure waarbij het bedrijf van alle schulden af probeert te komen. Dit probeert het bedrijf door afspraken met schuldeisers te maken, de schuldenlast te verkleinen en uiteindelijk een doorstart te maken. Gildan Activewear neemt mogelijk het Amerikaanse modebedrijf over.

De eerste keer sloot de Amerikaanse kledingketen minstens dertien onrendabele vestigingen. Het bedrijf bedacht een nieuwe formule en legde de focus op simpele kledingstukken als T-shirts en rokken. Maar dit bleek niet genoeg om de financiële situatie te verbeteren.

Nederlandse vestigingen

American Apparel heeft wereldwijd zo’n 250 winkels, waarvan de helft buiten de Verenigde Staten. De kledingketen heeft twee vestigingen in Amsterdam die voorlopig openblijven.