TOP

Btw-verhoging voorlopig van de baan

Vrijwel de gehele Tweede Kamer heeft tegen de btw-verhoging gestemd.

Voor veel kleine ondernemers leek het een regelrechte nachtmerrie: een btw-verhoging van het lage btw-tarief van zes procent naar 21 procent. Volgens zowel VVD-fractievoorzitter Zijlstra als PvdA-leider Samsom is de btw-verhoging voor deze kabinetsperiode van tafel.

Uniformering

Dinsdagavond klapte het voorstel, waarin 5 miljard euro werd vrijgemaakt voor lastenverlichting. Een van de maatregelen die daar tegenover stond was de ‘uniformering van het btw-tarief’, wat inhoudt dat alle goederen en diensten onder het hoge tarief van 21 procent zouden vallen, met uitzondering van de dagelijkse boodschappen.

Verlaging

Politieke partij 50Plus dient een motie in die juist vraagt om een verlaging van de btw en MKB-voorzitter Michaël van Straaten sluit zich daar bij aan, zo legt hij uit tegen NOS: “Wij pleiten eerder voor een verlaging van de btw en daarmee dus een echte sprong voorwaarts waar het gaat om koopkracht, omzetgroei en werkgelegenheid.”

Gevolgen

Moderetailers zouden in de verkoop van kleding of schoenen niet veel merken van de btw-verhoging, gezien kleding al wordt verkocht met een btw-tarief van 21 procent. In diensten zou de verhoging wellicht wel voelbaar zijn waardoor de kosten van een retailer waren gestegen.

Nieuwe banen?

Voorlopig is het voorstel geschrapt. Zijlstra tegen NOS: “Nu de oppositie is afgehaakt, kan deze maatregel de prullenbak in.” Fractieleider Pechtold van D66 vindt de hoeveelheid banen die met de plannen bereikt kan worden teleurstellend, terwijl eerder werd gesproken over enkele tienduizenden nieuwe banen.