TOP

Vereenvoudiging btw-aangifte moet online handel stimuleren

Het plan van de Europese Commissie om de regels rond de btw-aangifte te vereenvoudigen, moet het voor online ondernemers makkelijker maken om handel te drijven in het buitenland.

De Europese Commissie heeft een actieplan gepresenteerd om de regels rond btw-aangifte te versoepelen. Nu stuiten winkeliers die over de grens zaken willen doen vaak op een woud van regels en veel administratieve lasten, omdat er grote verschillen zijn in btw-stelsels van de 28 lidstaten. 

 

Controles

 

Door één systeem voor elektronische registratie en betaling te gebruiken, kunnen bedrijven straks de btw aangeven via het thuisland. Deze regeling was tot nu toe alleen toegankelijk voor diensten, maar wordt dan uitgebreid naar producten. Ook gelden voortaan de administratie- en controleregels van het thuisland van de ondernemer. Hierdoor hoeven niet langer 28 verschillende belastingdiensten controles uit te voeren.

 

Kosten 

 

Volgens Detailhandel Nederland zijn meer dan tachtig verschillende btw-tarieven in Europa. De kosten voor een ondernemer om aan de verschillende regels te voldoen kunnen, zo zegt de Europese Commissie (EC), oplopen tot wel 8000 euro per lidstaat. “De tijden waarop aangifte moet worden gedaan verschilt voor elke lidstaat en de aanlevering gaat lang niet altijd digitaal”, zegt Joran Frik, secretaris Europa bij Detailhandel Nederland. “In één land moet dit zelfs per cd-rom.”

 

De EC wil eveneens de btw-vrijstelling afschaffen voor producten die direct geleverd worden aan consumenten van buiten de EU. Het concrete wetsvoorstel dat volgt op dit plan wordt eind dit jaar verwacht.