TOP

Breiwerk uit Nederland [interview]

Knitwear Lab is een van de weinige brei-ateliers in Nederland. Hier kunnen merken en ontwerpers terecht voor prototypes, kleine producties en trainingen over breien. Oprichter Thijs Verhaar vertelt over zijn passie voor breien.

Hoe is je passie voor breien ontstaan?

Thijs Verhaar, oprichter van Knitwear Lab: “Mijn moeder had een handwerkwinkeltje, dus ik zat vanaf mijn vierde tussen de brei- en haaknaalden. Breien doe ik al mijn hele leven. Ik ben begonnen als ontwerper, maar ben vrij snel als fabrikant verder gegaan. Ik had een middelgrote breifabriek in Nederland, maar toen alle productie naar Oost-Europa werd verplaatst, heb ik mijn fabriek ook gesloten. Ik heb daarna gewerkt voor breifabrikanten in Turkije en China, maar ik miste de creativiteit en het vakmanschap. Die fabrieken maken mooie dingen, maar er zit weinig vernieuwing in wat ze doen. Dus ik liep al een paar jaar met mijn brei-ziel onder mijn arm.”

Dus je bent weer zelf gaan breien…

“Ik heb vorig jaar een industriële breimachine gekocht en werk vanuit Almere, waar ik woon. Ik doe nu vooral voor ontwikkelwerk en kleine producties voor ontwerpers en merken. Breiwerk kun je niet op papier ontwerpen. Bij mij kunnen ze nieuwe dingen uitproberen en het resultaat bekijken voordat ze het uitzetten bij een fabrikant. Ook dat kunnen we begeleiden. We werken met producenten in China of Roemenië. Daarnaast geven we trainingen en workshops aan professionals over industrieel breien. Daar blijkt veel vraag naar te zijn.”

Hoe kan dat?

“Door het wegtrekken van de productie uit Nederland, is hier nog maar weinig technische kennis over het brei-vak. Terwijl creativiteit en vernieuwing juist samenhangen met het technische ontwerp. Het zelf leren breien op een machine is een zeer intensief proces, dat duurt drie maanden tot een half jaar. Voor ontwerpers is het genoeg om de basiskennis te hebben zodat ze van daaruit hun ontwerpen kunnen maken: wat zijn er voor machines, hoe zitten de verschillende breisteken in elkaar, wat kan er, hoe benoem je dat en hoe communiceer je dat naar de machine?”

Wat staat er nog op de planning?

“Ik vind het belangrijk dat de ambachtelijke kennis over breien door gaat. Deze eerste breimachine is een start, de toekomst is dat er twee of drie bij komen. Voor kleine producties is dat genoeg. Het zijn kostbare machines, die veel ruimte vragen. Verder ga ik een eigen label lanceren onder de naam Thijs Verhaar. Dat wordt een design knitwearlabel voor mannen, heel uitgesproken en hoogwaardig. Ik ben nu dingen aan het uitproberen en hoop voor winter 2015/2016 de eerste collectie te presenteren.”

IMG_1106_crop-1024x955 IMG_1098-1024x682IMG_1166-e1407418447342IMG_0269