TOP

Bont weer populair in Nederland

Bont is weer helemaal terug in het modebeeld. Dit tot groot ongenoegen van Nicole van Gemert, directeur Stichting Bont voor Dieren.

Nicole van Gemert, directeur van de Stichting Bont voor Dieren, vindt de stijgende verkoop van bont verschrikkelijk. “Aan ons is de taak om de mensen duidelijk te maken in welke omstandigheden deze dieren leven”, aldus Van Gemert op nu.nl. Volgens detaillisten is het imago van bont verbeterd door het grote aanbod in het modebeeld, de volgens hen verminderde weerstand tegen bont en de toegenomen transparantie over de herkomst.

Bontverkoop stijgt
Ruim één op de drie modewinkels in Nederland verkoopt artikelen met daarin bont verwerkt of artikelen geheel van bont. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd onder 176 winkel- en filiaalbedrijven. Daarnaast is de bontverkoop met ongeveer 10 tot 15% gestegen. Aan het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van brancheorganisatie het Nederlands Bont Instituut, namen winkels deel in damesmode, herenmode, kinderkleding en sportkleding. In al deze marktsegmenten wordt bont verkocht. Het totaal aantal verkochte artikelen met bont in 2009 wordt geschat op circa 590.000 stuks verkocht door circa 4.600 verkooppunten.

Konijn is de meest voorkomende bontsoort in artikelen met daarin bont verwerkt, gevolgd door wasbeer en vos. Konijn wordt ool het meest gebruikt voor artikelen geheel vervaardigd van bont, met nerts als een goede tweede.

‘Streetwise’ mode
Ron Haarman, woordvoerder van het Nederlands Bont Instituut, is niet verbaasd over de stijgende populariteit. ”Het gaat om een maatschappij brede trend die zichtbaar is in alle marktsegmenten en voor alle doelgroepen. Van ‘streetwise’ mode voor jongeren tot de ultra chique van de PC Hooftstraat”, alsdus Haarman in een uitzending van RTL Boulevard.

Geen restafval
Van Gemert: “Veel mensen zijn zich er namelijk niet van bewust dat de dieren alleen worden gehouden voor hun pels. Jongeren denken vaak dat het restafval is van vlees dat wordt gegeten. Ik heb nog nooit een wasbeer gegeten.” De Stichting Bont voor Dieren probeert zoveel mogelijk winkels aan hun kant te krijgen en naar eigen zeggen lukt dat aardig: “Eenderde verkoopt bont, tweederde niet, wij zijn dus nog steeds aan de winnende hand.”