TOP

Nederlanders stelen voor 178 miljoen euro kerstcadeaus

Nederlandse winkeliers zullen de komende kerstperiode 178 miljoen euro aan omzet verliezen door winkelcriminaliteit. Dit blijkt uit onderzoek van artikelbeveiliger Checkpoint Systems. Geliefde producten zijn vrouwenmodeartikelen en modeaccessoires.

Checkpoint Systems, dat het onderzoek liet uitvoeren door Retail Research, verwacht een stijging van 6,2 miljoen euro, dat is 3,6 procent meer dan in 2009. Ronald Baars, Algemeen Directeur Checkpoint Systems Benelux, licht toe: “Sommige mensen zullen misschien raar op kijken van de voorspelde stijging in winkelcriminaliteit tijdens de aankomende eindejaarsfeesten. De Checkpoint Diefstal Barometer gaf aan dat winkelcriminaliteit het voorbije jaar immers daalde in Nederland. Extra waakzaamheid van winkeliers is echter geboden. November en december zijn economisch de zwaarste maanden van het jaar voor de consument. Bovendien maakt de extreme drukte in de winkels tijdens deze periode het makkelijker om niet betrapt te worden.”

Waakzaam
De kerstperiode is de belangrijkste periode van het jaar voor winkeliers. De verkoop stijgt met 40% tot zelfs 100% per week. De studie waarschuwt dat winkeliers dit jaar extra waakzaam moeten zijn voor winkeldieven. Nederlandse winkeldieven zullen in 2010 voor 178 miljoen euro aan kerstcadeaus stelen: 105 miljoen euro verlies door winkeldieven, 62 miljoen euro verlies door stelend personeel, 11 miljoen euro verlies door schade van leveranciers.

Meer mannen dan vrouwen stelen met Kerstmis
Winkeliers moeten op hun hoede zijn. Hoewel winkeldiefstallen in het algemeen eerder door vrouwen gepleegd worden, is de gemiddelde kerstdief ongeveer 25 jaar oud en van het mannelijke geslacht. Meer dan de helft van de diefstallen tijdens de kerstperiode worden gepleegd door mannen (52%). Vrouwelijke winkeldieven stelen echter duurdere producten. Het gemiddeld totaalbedrag per winkeldiefstal tijdens de kerstperiode zal 103,25 euro bedragen.

Ook personeel steelt meer
Winkeliers moeten niet alleen extra aandachtig zijn voor een stijgend aantal winkeldieven. Ook het personeel steelt meer tijdens de drukke periode. Winkeliers huren meer tijdelijke medewerkers aan voor de kassa, het magazijn, het distributiecentrum en achter de schermen van hun e-shops. De studie voorspelt dat het winkelpersoneel in Nederland voor 62 miljoen euro aan kerstcadeautjes zal stelen dit jaar.

Meest gestolen producten tijdens kerstperiode
* Alcohol ( whisky, wodka, Red Bull, producten op basis van rum en producten in blik)
* Vrouwenkleding
* Modeaccessoires
* Parfum
* Geschenkboxen
* Gezondheids- en schoonheidsproducten
* Toiletartikelen voor mannen: aftershave, scheerapparaten en -mesjes
* Dvd-geschenkboxen, succesfilms, iPods, spelconsoles, elektronische spellen
* Sportkleding, sportschoenen