TOP

Bio-based kleding wordt steeds populairder*

De mode-industrie experimenteert steeds vaker met 'bio-based'-materiaal. Toch zou de ontwikkeling sneller kunnen, denkt Modint. Textilia selecteert alvast vijf pioniers.

Onze grondstoffen raken op en daarom moet er verandering komen. Dat vindt Peter Koppert, manager duurzaamheid en innovatie bij ondernemersorganisatie Modint. Via Agro & Chemie laat hij weten dat we in de mode-industrie moeten kijken naar andere materialen om mee te werken. Maar dat gaat minder makkelijk dan gezegd want er zijn maar weinig aanbieders van biopolymeren die produceren voor de modebranche.

Daarnaast is “het gros van de kledingproducenten bezig met de volgende collectie. Veel ruimte om lange innovatietrajecten te starten is er dan niet. Er moeten koplopers zijn die de ruimte nemen voor vezelinnovaties.” Op het moment wordt er in de mode-industrie door minder dan één procent gebruik gemaakt van bio-based materialen. Modint probeert te helpen met het omhoogschroeven van dit percentage: “Binnenkort zitten we met twee grote (internationale) modemerken en twee leveranciers van biopolymeren om tafel om te kijken wat er mogelijk is.” Een aantal merken weten wel hoe je gebruik maakt van bio-based materialen:

G-Star
Ons eigen G-Star heeft voor de collectie Raw for the Oceans gebruik gemaakt van PET-flessen. In samenwerking met zanger Pharell Williams heeft het merk een collectie ontworpen waarbij de stoffen voor 33 procent gemaakt zijn van flessen die zijn gevonden op het strand in Indonesië. Van het plastic wordt een draad gemaakt dat wordt omwikkeld met katoen. G-Star wil het percentage plastic dat wordt gebruikt met iedere collectie verhogen.

H&M
Ook H&M kwam met een kledinglijn die gemaakt is van natuurlijke en gerecyclede materialen. Hiervoor worden zowel oude kledingstukken als stukken plastic gebruikt of nieuwe materialen als hennep en biologische zijde. De oude kledingstukken krijgt H&M van haar eigen klanten, die kunnen namelijk hun oude kleding inleveren in ruil voor een tegoedbon.

Kuyichi
Het Nederlandse kledingmerk Kuyichi is in 2001 opgericht en maakt natuurvriendelijke kleding. Het is het eerste merk met een organische katoenen broekencollectie en maakt daarnaast ook kleding van hennep, gerecyclede flessen en gerecycled katoen.

Institute of Bioengineering and Nanotechnology
Misschien geen merk maar we konden het er niet uit laten. Het Institute of Bioengineering and Nanotechnology is er namelijk in maart dit jaar achter gekomen hoe je adipinezuur kunt maken uit suiker. Adipinezuur wordt gebruikt voor het maken van nylon. Het zou dus zomaar zo kunnen zijn dat in de toekomst onze kleding gemaakt is van suiker.

QMilk
QMilk weet van het eiwit caseïne dat in melk zit een stof te maken. Volgens ceo Anke Domaske voelt de stof als zijde en heeft het een antibacterieel effect waardoor het goed gebruikt kan worden in (sport)kleding.