TOP

6 feiten over het faillissement van Schoenenreus*

Schoenenreus wordt aangeklaagd door ruim 100 ontslagen werknemers. Zij vermoeden dat het faillissement van de schoenketen een vooropgezet plan is geweest. Zes feiten over het faillissement van Schoenenreus.

Ruim 100 ontslagen werknemers van de schoenenketen Schoenenreus hebben hun voormalig werkgever aangeklaagd. Het bedrijf, dat in januari 2013 failliet ging, maakte diezelfde dag nog een doorstart. Volgens de oud-werknemers wilde het bedrijf op deze manier van de dure werknemers afkomen maar de advocaat van Schoenenreus laat dinsdag weten dat het geen vooropgezet plan was. Lees hier zes feiten over het faillissement van Schoenenreus.

1. Schoenenreus was één van de grootste schoenenretailers van Nederland
Schoenenreus werd in 1979 opgericht uit de overnames van Schoenkoning, Shoemax, Schut en Schoenexpres. Het bedrijf groeide in de loop van de jaren uit tot één van de grootste schoenenretailers van Nederland en opende in 2003 de eerste Belgische winkel. In 2010 en 2011 behaalde de keten een omzet van maar liefst 80 miljoen euro. Op 26 maart 2012 nam New Giant B.V de aandelen van Schoenenreus over. Het bedrijf wilde de schoenenketen reorganiseren met meer aandacht voor sportartikelen en A-merken.

2. Het bedrijf ging bergafwaarts door de financiële crisis
Zoals meerdere bedrijven had ook Schoenenreus vanaf 2008 last van de financiële crisis. Het consumentenvertrouwen daalde en daarmee daalde ook de omzet van Schoenenreus. Ook de opkomst van onlinewinkels deed de keten niet veel goed. Schoenenreus opende wel een eigen webshop maar daarmee verdiende het bedrijf lang niet genoeg. De omzet daalde, de ING Bank schroefde de kredietruimte terug met vier miljoen maar de kosten bleven gelijk.

3. Het faillissement kwam door liquiditeitsnood
De liquiditeitsnood die ontstond heeft Schoenenreus doen besluiten om op 10 januari 2013 surseance van betaling aan te vragen. Hierbij was het van belang dat de winkels open bleven en daar heeft de bewindvoerder zich dan ook op geconcentreerd. Op 24 januari werd echter het verzoek voor surseance van betaling ingetrokken door de bewindvoerder en de directie en werd meteen het faillissement uitgesproken.

4. Er is overleg geweest met werknemersorganisaties
Er is met de UWV, de werknemersorganisaties en de ondernemingsraad overleg gevoerd in verband met de Wet Melding Collectief Ontslag. Met het UWV is besproken dat werknemers een beroep kunnen doen op de loongarantieregeling door middel van speciale formulieren in geval van faillissement. Ook in België is contact opgenomen met de belangrijke partijen voor de werknemers.

5. Eigenaren investeren in bedrijf voor doorstart
De eigenaren van Schoenenreus Synergia, Eric Companjen en Paul Schouwenaar hebben geïnvesteerd in het bedrijf om een doorstart te kunnen maken. Deze partij wordt gesteund door de ING Bank. Bij de onderhandelingen is afgesproken dat ongeveer 1.000 werknemers hun baan behouden en dat 2/3 van de 205 filialen open blijven.

6. Werknemers eisen schadevergoeding
Doordat Schoenenreus op dezelfde dag van het faillissement nog een doorstart maakte, hebben werknemers het bedrijf aangeklaagd. Meer dan honderd oud-werknemers eisen een schadevergoeding omdat zij denken dat het bedrijf dit heeft gedaan om van de dure werknemers af te komen. De advocaat van Schoenenreus Geert Verschuur zegt echter dat het geen vooropgezet plan was.