TOP

Arnhemse Stockdagen: ‘Mensen houden van mooie dingen voor lage prijzen’


Van 7 tot en met 10 november vindt de negende editie van de Arnhemse Stockdagen weer plaats. Dit jaar openen 118 ontwerpers en hoogsement winkeliers hun deuren door heel Arnhem om stock – of voorraad – te verkopen. Textilia sprak met Sophie Schijf, directeur van de Arnhemse Stockdagen (AS). ‘We hebben 40 ontwerpers moeten afwijzen: zo veel inschrijvingen kwamen er dit jaar binnen.

Beeld: Eva Broekema

Wat wordt er bijzonder aan deze editie?

“Deze editie wordt niet per se iets heel anders, we hebben juist besloten om te doen waar we goed in zijn en dat is stockverkoop. Het bijzondere is dat onze hoofdlocatie, de Eusebiuskerk, is gerestaureerd en daardoor nog mooier is dan voorheen. Qua deelnemers merk ik dat de AS ontzettend populair is. Ik kan 80 deelnemers in de kerk kwijt, dat is het maximum, maar daardoor heb ik heb 40 ontwerpers moeten afwijzen. Zo veel inschrijvingen kwamen er dit jaar binnen. Heel veel mensen zeggen dat we een locatie erbij moeten nemen, maar volgens mij zit onze kracht in schaarste creëren. Niemand heeft er iets aan als er 40 tassenontwerpers staan: de consument slaat dicht door te veel keuze en de ontwerpers verkopen niet genoeg. Ook bijzonder is de nieuwe timing: voorheen was het altijd in juni, dit keer in november”

Hoe heeft de AS zich ontwikkeld in de afgelopen negen jaar?

“We zijn vooral groter en bekender geworden. Een event als dit heeft vijf jaar nodig om naamsbekendheid te creëren en landelijk te worden opgepikt. Dat gebeurt nu heel goed en dat is leuk om te zien. Sommige ontwerpers waren in het begin sceptisch; verdien ik goed en is het publiek goed? Dat vertrouwen is gewonnen, nu is er een vaste club ontwerpers die ernaar uitkijkt en vooraan in de rij staat om een plek te bemachtigen. Mensen houden van mooie dingen voor lage prijzen. En ik merk dat mensen makkelijker geld uitgeven. Naast stock laten ontwerpers ook nieuwe collecties zien. Vooral op de hoofdlocatie is dat dé manier om aan het grote publiek te tonen. Mensen komen er echt heen om te kopen, dus verkopen gaat makkelijker.”

Wat zijn je toekomstplannen met het evenement?

“Ik zou graag stockdagen elders in land willen organiseren.  Momenteel zijn we een beetje aan het onderzoeken welke stad geschikt. Is, de combinatie winkels en hoofdlocatie vind ik sowieso interessant. Daarom kijken we naar een stad met een mooie, bereikbare locatie en winkels in de buurt. Dat zijn wel de toekomstplannen. Normaal gesproken organiseren we de dagen in juni, maar we konden door de verbouwing van de Eusebius daar niet terecht en zijn daarom naar november gegaan. We gaan nu uitproberen hoe dat bevalt en zien uit naar het evenement tijdens de feestelijke eindejaarssfeer in Arnhem.”