TOP

Anderhalve meter afstand terug, Twitter start met live shopping, Fashion for Good lanceert mbo-programma voor scholen

Anderhalve meter afstand keert terug en Twitter test samen met Walmart een live shopping-functie uit. Verder: het Fashion for Good Museum introduceert een circulair modeprogramma voor mbo-scholieren en Wehkamp onderzoekt beursgang. Dit en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 23 november.

Foto: Twitter

Anderhalve meter-regel keert terug 

Vanaf morgen, woensdag 24 november, is het houden van anderhalve meter afstand weer verplicht. Dit geldt voor iedereen van achttien jaar en ouder, schrijft Nu.nl. Dit heeft het demissionaire kabinet vandaag bekendgemaakt. De afgelopen tijd gold anderhalve meter afstand als dringend advies. De verplichting keert terug om de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. Winkeliers zullen zich zeker aan de regels houden, zegt Paul te Grotenhuis, woordvoerder van ondernemersorganisatie Inretail tegen de nieuwssite. Maar hij geeft aan dat het wel even tijd kost om de aanpassingen te realiseren. “De maatregel is net bekendgemaakt en wordt vanaf middernacht van kracht. De winkels sluiten om zes uur en gaan om negen uur weer open. Dat wordt een uitdaging. Misschien moeten er looproutes komen, bestickering op de vloer of moeten schappen verplaatst worden. Voor een individuele winkel is dat nog wel haalbaar binnen zo’n kort tijdsbestek. Maar als je een hele grote zaak hebt of tientallen, wordt het een ander verhaal.”

Twitter start met live shopping

Social mediaplatform Twitter test komende zondag 28 november een live shopping-functie uit. De onderneming werkt hiervoor samen met de Amerikaanse retailer Walmart. Tijdens een livestream event is het dan mogelijk om via het Twitteraccount van Walmart onder andere kleding, huishoudproducten en electronica te kopen. De artikelen worden aangeprijsd door zanger Jason Derulo tijdens een dertig minuten durende show. Volgens Twitter is livestreaming voor bedrijven een perfect middel om contact te maken met hun fans. De mogelijkheid om vervolgens te kunnen winkelen is volgens het platform een mooie toevoeging om klanten te trekken en aan zich te binden. Eerder dit jaar startte Twitter al met een shop module voor een geselecteerd aantal merken. Daarnaast werkt het aan uitbreiding van de functie Twitter Shopping Manager.   

Fashion for Good lanceert mbo-programma voor scholen

Het Fashion for Good Museum in Amsterdam introduceert het ‘Circulaire Mode Programma’ voor mbo-scholen. Sinds een maand draait het museum een pilotproject van een jaar om tweehonderd scholieren van het ROC Amsterdam, Zadkine Rotterdam en het Summa College in Eindhoven kennis te laten maken met duurzame mode. Hierbij worden actuele onderwerpen besproken als ‘waarom de mode-industrie moet veranderen in een circulair systeem voor mens en milieu’ en hoe zij daar als consument en in het werkveld invloed op kunnen hebben. Ze horen de verhalen achter kleding, krijgen uitleg over hoe we aan fast fashion komen en over nieuwe ontwikkelingen in de mode-industrie. Het Circulaire Mode Programma is vanaf september 2023 voor eerste en tweedejaars mbo-mode studenten te boeken. Het educatieve, duurzame museum krijgt bij het programma steun van het VSBfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds. 

Wehkamp onderzoekt beursgang

E-tailer Wehkamp gaat mogelijk naar de beurs. Grootaandeelhouder Apax, een Amerikaanse investeringsmaatschappij, zette het bedrijf in september al in de etalage. Dit meldt De Telegraaf op basis van anonieme bronnen. Twee partijen toonden interesse, maar uiteindelijk kwam het niet tot een overname. Geïnteresseerde kopers twijfelen volgens de krant, omdat ze niet zeker zijn of de goede resultaten van Wehkamp over het afgelopen jaar structureel zijn of een gevolg van de pandemie. Tijdens de coronacrisis bestelden veel consumenten online. De beslissing of de beursgang doorgaat, wordt voor het einde van het jaar verwacht. Hoewel door De Telegraaf geraadpleegde zakenbankiers Wehkamp ‘te klein’ noemen voor een beursgang.  

Rotterdam wil kleine ondernemers voorschot geven voor schade na rellen

De Gemeente Rotterdam schiet kleine ondernemers te hulp als ze schade hebben opgelopen tijdens de rellen afgelopen vrijdagavond. Mogelijk wordt er een voorschot uitgekeerd om materiële schade zo snel mogelijk te kunnen herstellen, meldt Rijnmond. Volgens wethouder Vermeij (economie) bevinden de Rotterdamse ondernemers zich al anderhalf jaar in een zware situatie, waarbij ze het hoofd boven water proberen te houden. Zij zegt: “De schade die ze afgelopen vrijdag opliepen, hoe klein die ook is, maakt de situatie nog beroerder. Zeker kleinere ondernemers zijn niet altijd tegen dit soort excessen verzekerd. En als ze dat wel zijn, dan kan het lang duren voordat de verzekeraar uitkeert. We bieden deze ondernemers de helpende hand om de schade zo vlug mogelijk te herstellen en de draad weer op te pakken. Begin dit jaar kwam de Gemeente ondernemers eveneens tegemoet na de avondklokrellen.