TOP

1,5 meter afstand wordt weer verplicht, ook in winkels

Het dringende advies om 1,5 meter afstand van elkaar te houden, wordt vanaf woensdag 24 november weer een verplichting. Ook in winkels. “We zullen ervoor zorgen”, zegt brancheorganisatie Inretail. “Maar geef ons even de tijd.”

Foto: Textilia

Het kabinet neemt de maatregel om de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Iedereen van achttien jaar en ouder moet vanaf woensdag 24 november weer verplicht afstand van elkaar houden, tenzij ze op één adres wonen. Dat betekent ook dat de politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) weer op de 1,5 meter afstand kunnen handhaven. Wel gelden er uitzonderingen. Op plekken waar een coronatoegangsbewijs nodig is, zoals de horeca en bioscopen, geldt de verplichting niet. Net als plekken waar afstand houden niet goed kan, zoals het openbaar vervoer.

Afstandsregels in winkels

Ook winkels krijgen – nu er nog geen coronacheck nodig is om er naar binnen te mogen – weer te maken met de afstandsregels. Naast de mondkapjesplicht moeten ondernemers erop toezien dat hun klanten 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden, stelt het kabinet. Bijvoorbeeld door looproutes toe te passen, de winkel anders in te delen en een maximumaantal bezoekers toe te laten. Inretail, MKB-Nederland en VNO-NCW stelden hier in samenwerking met de Rijksoverheid eerder al het protocol ‘Verantwoord winkelen’ voor op.

Tijd nodig

Het zijn maatregelen waar retailers bekend mee zijn, maar die enige tijd kosten om in de praktijk te brengen, zegt woordvoerder Paul te Grotenhuis van Inretail tegen Nu.nl. Winkeliers hopen dan ook op begrip en enige coulance vanuit de handhavers. “De maatregel is net bekend gemaakt en wordt vanaf middernacht van kracht, de winkels sluiten om 18 uur en gaan morgen om 9 uur weer open. Voor een individuele winkel zijn die aanpassingen binnen zo’n kort tijdsbestek nog wel haalbaar. Maar als je een hele grote zaak hebt of tientallen, dan wordt het een ander verhaal.”