TOP

Amsterdam Fashion Week: ‘Onze naam is misbruikt’

De organisatie van de Amsterdam International Fashion Week is 'not amused' over de uitreiking van de Amsterdam Fashion Award van de stichting Nederland Positief, blijkt uit een persbericht. Daarin stelt de AIFW het te betreuren dat haar naam, haar evenement en haar goede reputatie door derden is misbruikt.

Wat is het verhaal? Woensdagavond werd de Amsterdam Fashion Award uitgereikt. Deze prijs is een van de vele awards van Christian Houkes, bekend van de Arnhem Fashion Week, Stichting Nederland Positief, het Amsterdam Fashion Gala, het Fashion Museum, de Marketing of the Year Award, of een van de vele, vele andere intiatieven van Houkes.

In een bericht dat is gepubliceerd op de site van Nieuws van Nederland (u raadt het al: een initiatief van Christian Houkes) valt te lezen: “Liza Sips kreeg de award tijdens de openingsavond van de Amsterdam International Fashion Week (AIFW) in de Westergasfabriek.”

De truc zit hem in het woordje ‘tijdens’. Daarmee wordt de suggestie gewekt dat Liza Sips de prijs op de openingssoiree zelf uitgereikt kreeg, wat impliceert dat de Amsterdam International Fashion Week initiatiefnemer was van deze award.

Christian Houkes laat in een telefonische reactie weten dat de prijs wél tijdens de openingsavond is uitgereikt. Dat zat zo: zowel Houkes als Liza Sips waren gisteren als gast aanwezig bij de openingssoiree van de AIFW. Daar heeft Christian Houkes namens de jury van zijn stichting in de foyer de prijs uitgereikt aan Liza Sips. Maar zowel de actrice als de organisatie van AIFW waren niet door Houkes op de hoogte gesteld dat deze prijsuitreiking daar en op dat moment plaats zou vinden. Op de vraag of het misschien handig was geweest de organisatie van AIFW in te lichten had Houkes geen duidelijk antwoord. Hij laat wel aan Textilia weten zich niet in de kritiek van AIFW te kunnen herkennen.

Bart Maussen, een van de directeuren van de AIFW, laat in een persverklaring weten: “De organisatie van de Amsterdam International Fashion Week betreurt het dat haar naam, haar evenement en haar goede reputatie door derden is gebruikt. Diverse media berichten dat de Amsterdam Fashion Award is uitgereikt tijdens de officiële opening van de 15e editie van de Amsterdam International Fashion Week op woensdag 13 juli jl. De organisatie van de AIFW betreurt het dat de indruk is gewekt dat zij initiatiefnemer van deze award is en wil benadrukken dat zij afstand neemt van alle initiatieven van de heer Houkes.”