TOP

Alliantie banken en providers: in 2012 mobiel betalen in winkels

Telecombedrijven en banken slaan de handen ineen om betalingsverkeer met de mobiele telefoon in Nederland mogelijk te maken.

Hierdoor lijkt het erop dat de monopolieposities van Mastercard en Visa in gevaar komen. ABN Amro, ING, KPN, Rabobank, T-Mobile en Vodafone melden onlangs dat ze een gezamenlijk bedrijf op zullen richten om mobiel betalingsverkeer in Nederland mogelijk te maken. Door hun krachten te bundelen hopen ze eerdere negatieve resultaten met deze methode voor te zijn.

Dominante positie
Dit tot vreugde van de Nederlandse detailhandel, die het onveilige en kostbare contant betalingsverkeer liever kwijt dan rijk is. Bovendien is het volgens hen nooit verkeerd om meerdere aanbieders te hebben, zo wordt de markt tenminste opgeschud. Tot nu toe was PIN de enige aanbieder van betaalverkeer, deze manier van betalen verdwijnt in 2011. Daarvoor komt de EMV-schip in de plaats. De Maestro-betaalpassen van Mastercard nemen de dominante positie over en Visa introduceert VPAY in 2012 op de Nederlandse markt. Waarschijnlijk is het al vanaf 2012 mogelijk om met de mobiele telefoon aan de kassa betalen.

Alternatieven
De Consumentenbond probeert af te dwingen dat het systeem veilig is. De bond staat positief tegenover ‘meer manieren van betalen’. Mastercard zelf maakt zich niet ongerust: “Onze Paypass-techniek is niet gebonden aan een bankpas, we experimenteren volop met alternatieven, waaronder mobiele telefoons”, aldus een woordvoerder. Ook Visa heeft het gevaar de boot te missen onderkent en experimenteert met betalen via smartphones. Het zou volgens de ING kunnen dat Mastercard of Visa in de toekomst een ondersteunende rol zal spelen.