TOP

Akkoord cao retail non-food, werkgeversorganisaties nog niet tevreden met steunpakket en black friday oorzaak toename besmettingen?

Het RIVM ziet verband tussen de drukte van Black Friday en het toegenomen aantal coronabesmettingen, een make-over voor Euromoda Sport Fashion Center en er is een akkoord bereikt over de nieuwe cao Retail Non-Food die op 1 januari 2021 ingaat. Dit en meer in het nieuwsoverzicht van 9 december.

Akkoord cao non-food detailhandel

Op 7 december is een akkoord bereikt over de nieuwe cao Retail Non-Food die op 1 januari 2021 ingaat.  De looptijd is tot 1 juli 2022. De nieuwe overeenkomst geldt voor ruim 170.000 medewerkers in mode-, schoenen-, sport- en woonwinkels, tuincentra, juweliers, parfumerieën, warenhuizen en ketens in de non-food retailbranches die zijn aangesloten bij Inretail. Dit meldt Inretail in een persbericht. De schaallonen van het hele loongebouw worden tijdens de cao looptijd twee keer per jaar verhoogd met het stijgingspercentage van het wettelijk minimumloon. De eerste keer is per januari aanstaande. Zodra de cao begin volgend jaar door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid algemeen verbindend is verklaard, geldt de cao voor alle werkgevers en medewerkers in de retail non-food sector. De partijen die het akkoord tekenen, zijn namens de werkgevers Inretail, Tuinbranche Nederland, Bodepa, FGZ en namens de werknemers zijn het de vakbonden CNV Vakmensen.nl, De Unie, AVV en de RMU Werknemers. 

Werkgeversorganisaties zien verbeterpunten steunpakket

Werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en ONL voor Ondernemers hebben vandaag op het aanvullende steunpakket van het kabinet gereageerd. De partijen laten weten dat het goed is dat er door de overheid naar hen geluisterd is, maar dat het gebrek aan perspectief hen zorgen baart. Dat meldt Nu.nl. Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland is het pakket dat er nu ligt aanmerkelijk beter dan wat er aanvankelijk op tafel lag. De flink hogere Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 oktober en voor ondernemers met omzetverlies in alle sectoren. Ook gaat de drempel voor omzetverlies niet omhoog en blijft deze op 30 procent.Verder zijn bepaalde versoberingen geschrapt. Daardoor gaat de loonondersteuning via NOW niet terug van 80 naar 70 procent. De organisaties noemen het ook goed dat er een voucherbank komt van 400 miljoen euro voor de reisbranche en ondernemers opnieuw maanden uitstel van betaling kunnen krijgen bij de Belastingdienst. ONL voor Ondernemers waardeert de uitbreiding van het steunpakket, maar vreest dat veel ondernemers onvoldoende of niet worden geholpen.

Make-over voor Euromoda Sport Fashion Center

Het Duitse Euromoda Sport Fashion Center, dat tweemaal per jaar de beurs Sport Fashion/Outdoor organiseert, gaat investeren in de modernisering van het gebouw, zo meldt het bedrijf in een persbericht. Dirk P. Goeldner is Center Manager van het bedrijf: “Een van de eerste maatregelen in de modernisering van Euromoda Sport Fashion Center draait om onze digitale infrastructuur. Er is nu gratis wifi beschikbaar voor voor alle klanten, op alle verdiepingen. De eerste maatregelen voor de facelift van ons centrum betreffen de entree, de gangen en de lounge. Deze moeten nog aantrekkelijk worden voor bezoekers, om zo een nog succesvollere locatie te worden waar sportmerken en -winkels samenkomen, hier in Neuss Hammfeld.” In het showroomconcept worden voor zowel bezoekers als standhouders ook de COVID-19 maatregelen nog een keer benadrukt, zoals het verplichte mondmasker, de anderhalve meter afstand en het belang van het vooraf maken van afspraken met klanten.

Mogelijk verband toename besmettingen en Black Friday

Het RIVM ziet een verband tussen de drukte in de winkelstraten tijdens Black Friday en het stijgend aantal coronabesmettingen. Dat meldt Retailtrends.nl. Toch overweegt het kabinet niet om de winkels te sluiten. “We hebben gezien hoe druk het was in de winkelstraten en een week later begon de toename”, zegt Aura Timen, hoofd landelijke coördinatie infectiezietebestrijding bij het RIVM. “Er lijkt een duidelijk verband te zijn en we zien het in de cijfers.” Volgens Timen is het een van de mogelijke verklaringen. Het verruimde testbeleid en het feit dat weer meer mensen op kantoor werken, dragen er ook aan bij. Premier Rutte het vooralsnog niet nodig om de winkels te sluiten. Volgens minister Hugo de Jonge is een sluiting van de detailhandel wel denkbaar als de cijfers niet verbeteren.

Foto: Pixabay