TOP

Agent Maurice L’Ortye geniet van kleine geluksmomenten. ‘Ik vind het heerlijk om op mijn Big Green Egg te koken.’

Maurice L’Ortye (57) is eigenaar van MLO_7 fashion agency en vertegenwoordigt hiermee merken als Baldessarini, P.M.D.S. en Distretto12. Wat draagt hij altijd bij zich en waar wordt hij gelukkig van? Je leest het in dit persoonlijke interview.

Beeld: privé

Van welke baan heb je veel geleerd? “Ik heb bij kleine en grote bedrijven gewerkt, van Ted Baker in Londen tot Ralph Lauren in Parijs. Maar van Hans Ubbink, bij wie ik countrymanager was, heb ik geleerd dat het leven niet alleen om cijfers draait. Het mooie aan Hans vond ik dat hij puur menselijk contact erg waardeerde. Ik heb er geleerd dat mensen het bedrijf echt draaiende houden.”

Best geklede man? “Formule 1-analist Robert Doornbos vind ik een zeer sympathiek persoon én hij ziet er altijd piekfijn uit. Zijn vrouw, stylist Chantal Bles, is kundig en dat zie je.”

Wat is je dierbaarste kledingstuk? “Toen ik net bij Ralph Lauren werkte, heb ik er een double RL-jeans aangeschaft. Een zware raw denim, die ik nooit heb gewassen en die helemaal mijn vorm heeft gekregen. Af en toe draag ik hem nog.”

Wat draag je altijd bij je? “Van mijn vrouw heb ik ooit een Meisterstück-pen van Mont Blanc gekregen. Ik heb er de nodige kilometers mee gemaakt en er hartkloppingen van gekregen als ik hem weer eens ergens was vergeten. Verder: de katoenen zakdoekjes met ‘Ons pap is de beste’ die ik van mijn dochters kreeg.”

Met wie zou je een dag willen ruilen? “Ik zou niet willen ruilen, maar wel willen meelopen met schrijver, presentator en wijnboer Ilja Gort. Hij staat al lang op mijn bucketlist om te ontmoeten tijdens een wijnreis. Ik ben benieuwd hoe hij dingen aanpakt bij ups en downs en of hij net zo is als in zijn programma’s.”

Waar geef je graag geld aan uit? “Aan reizen, koken en wijnen, ik ben een echte Maastrichtse Bourgondiër. Ook al heb ik geen trek, als ik een mooi opgemaakte vitrine bij een traiteur zie, ben ik verkocht. Er hoeft ook maar een brouwerij in de buurt te zijn of ik ga er naar binnen. Als het even kan koop ik Trappist Westvleteren XII-bier, dat is verkozen als beste bier ter wereld. Alleen is er meer vraag dan aanbod. Een sterk staaltje marketing vind ik dat.”

Je favoriete stad? “Londen. Toen ik agent van Ted Baker was, reisde ik er wel acht keer per jaar naartoe. Ik heb alle uithoeken gezien en toch verveelt de stad nooit. De vibe, cultuur, gebouwen, restaurants, taxi’s, bussen, pubs en mode, maar ook de humor, zelfspot, tradities en storytelling van de Britten vind ik geweldig.”

Je favoriete winkel? “Het Londense warenhuis Liberty. De heritage, de krakende trappen en vloeren, de geuren, de presentaties, het oude en de nieuwigheden: het is allemaal even fantastisch.”

Bij de Mont Blanc en op Pinkpop met een van de dochters.

Sport je? “Ik heb aan mountainbiken, voetballen, rugby, kickboksen en honkbal gedaan, maar toen ik rond mijn vijfenveertigste agent werd, ben ik gestopt. Nu loop ik gedurende de dag zo’n vijf tot tien kilometer.”

Hoe ontspan je? “Als ik op vrijdag thuiskom en mijn vrouw heeft een plankje met lekkers en een fles wijn klaarstaan. Ik kan echt genieten van dat soort kleine geluksmomenten.”

Ben je een keukenprins? “Als ik de tijd heb, vind ik het heerlijk om op mijn Big Green Egg te koken. Muziekje aan, wijntje erbij, gezelligheid en ik ben in mijn element.”

Beste concert ooit? “Dat was toen ik zo’n zes jaar geleden met mijn oudste dochter op Pinkpop was. Terwijl Chef’Special ‘In your arms’ speelde, hielden we elkaar fijn vast. Een jaar later was ik er weer, met mijn andere dochter. Robbie Williams speelde en zette een supershow neer. Wat een entertainer is dat.”

Wat ligt er op je nachtkastje? “Momenteel lees ik ‘Moneyland, een zoektocht naar het verborgen geld van de superrijken en de multinationals’ van Oliver Bullough. Ongelofelijk interessant te lezen hoe een mens door middel van systemen corrumpeert. Ter afwisseling ben ik bezig in het leuk en humoristisch geschreven ‘Wijn als een Romein’, van Fik Meijer en Ilja Gort.”

Wat zou je doen met een miljoen? “Ik zou met mijn vrouw, kinderen en vrienden een geweldige wereldreis maken via Argentinië, Peru, de Himalaya en de nummer één op mijn wensenlijst: Japan. En met verschillende vervoersmiddelen; een jeep, zeilboot, trein en motor.”

Onvergetelijk moment? “Afgelopen jaar was ik met mijn dochter onderweg naar de Pitti Uomo in Florence. We hebben overnacht op een plek waar we helemaal omringd waren door de Mont Blanc. Uiteraard hebben we daar waanzinnige foto’s gemaakt. En eind vorig jaar ben ik in Tel Aviv geweest. Een aanrader, je hebt er prachtige stranden, mooie Bauhaus-gebouwen, goede temperaturen, geweldige streetfood en restaurants.”

Dit artikel verscheen eerder in Textilia magazine