TOP

Agendatip: The hoodie – Het laatste politieke kledingstuk

Hoodies zijn tegenwoordig overal: op straat, op de catwalk, op kantoor, in werkplaatsen, tijdens protestmarsen en nu ook in het museum. Afgelopen weekend opende de expositie The hoodie in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

Voor sommigen is de capuchontrui, ook wel hoodie genoemd, niets meer dan een gemakkelijk en comfortabel kledingstuk. Voor anderen heeft het item juist een maatschappelijke en culturele betekenis of roept het zelfs een breed scala aan emoties, als angst, jaloezie, kameraadschap of woede, op. In de nieuwe tentoonstelling The hoodie staat de sweater centraal als ‘verhalenverteller’ en wordt het opgevoerd als vehikel voor debatten en discussies.

Complex kledingstuk

Curator en schrijver Lou Stoppard heeft een mix van kledingstukken, kunstwerken, publicaties, digitale opnames, socialmediaposts en andere voorwerpen samengesteld. Hierbij is het de bedoeling dat bezoekers worden uitgedaagd om stil te staan bij hun eigen positie ten opzichte van de hoodie. Stoppard: “De hoodie is een complex kledingstuk, zowel enorm populair als, in sommige contexten, erg controversieel. Het vertelt verhalen die onze tijd kenmerken: over sociale ongelijkheid, jeugdcultuur, subcultuur, politiegeweld, racisme, privacy, angst en stijl.”

Evenementen

In de expositie zijn bijdragen te zien van onder meer Rick Owens, Vetements, Champion, C.P. Company, Off-White en Aitor Throup (voormalig creatief directeur G-Star Raw). Het Nieuwe Instituut organiseert rondom de tentoonstelling een serie verdiepende evenementen, masterclasses, lezingen en panelgesprekken in samenwerking met het Rotterdamse collectief Concrete Blossom. Daarnaast is er als digitale extensie een speciaal Instagram-account geopend, TheHoodieUnravelled, dat onder andere beheerd wordt door curator Stoppard en Het Nieuwe Instituut. The hoodie is nog te zien tot en met 12 april 2020.