TOP

Adidas zet 3D-printen in voor massaproductie

Adidas wil eind volgend jaar 100.000 paar van de Futurecraft 4D op de markt hebben gebracht. De sneaker is deels 3D geprint. “Door een nieuwe kant van de industrie aan te boren, kunnen we onze creativiteit de vrije loop laten.”

Adidas plant om voor het einde van 2018 meer dan 100.000 paar Futurecraft 4D-schoenen op de markt te brengen. De middenzool van de sneaker wordt 3D-geprint, wat betekent dat het de eerste schoen op de markt is waarbij 3D-printen voor massaproductie wordt gebruikt. Adidas gaat hiervoor een samenwerking aan met Carbon, een 3D-printbedrijf in het Amerikaanse Silicon Valley.

“Met de Digital Light Synthesis [de manier waarop de zool wordt gemaakt], kijken we verder dan de beperkingen van het verleden en breken we een nieuw tijdperk aan in ontwerp en fabricage”, laat Eric Liedtke, Adidas executive board member, weten via een persbericht. “Een tijdperk dat wordt gedreven door atleetdata en flexibele productieprocessen. Door een nieuwe kant van de industrie aan te boren, kunnen we onze creativiteit de vrije loop laten. Het transformeert niet alleen wat we maken, maar ook hoe we het maken.”

Momenteel doet Carbon er nog anderhalf uur over om een zool te printen, maar volgend jaar moet dat teruggebracht zijn naar twintig minuten. De eerste driehonderd paar worden deze maand geproduceerd voor familie en vrienden. Voor herfst-winter 2017-2018 moet er nog vijfduizend bij komen.