TOP

Adidas breekt met Kanye West na antisemitische uitspraken: ‘Onaanvaardbaar’

Adidas breekt met Kanye ‘Ye’ West. De recente antisemitische uitspraken van de rapper waren de laatste druppel.

Foto: L’Estrop

Adidas beëindigt de samenwerking met Kanye West, die tegenwoordig door het leven gaat als Ye. Aanleiding zijn de recente controversiële uitspraken en acties van de rapper. Zo verscheen hij afgelopen maand tijdens een modeshow voor zijn merk Yeezy in een shirt met de tekst ‘White Lives Matter’, als tegenluid op de Black Lives Matter-beweging (een scam, volgens hem), en liet hij zich antisemitisch uit op sociale media.

‘Onaanvaardbaar, hatelijk en gevaarlijk’

“Adidas tolereert geen antisemitisme en elke andere vorm van haatzaaien”, stelt het sportbedrijf in een verklaring. “De recente opmerkingen en acties van Ye waren onaanvaardbaar, hatelijk en gevaarlijk, en ze schenden de bedrijfswaarden van diversiteit en inclusie, wederzijds respect en eerlijkheid.” Het statement komt daags nadat Balenciaga, dat eveneens nauwe banden met Ye had, liet weten met de rapper te breken.

Lucratieve deal

West was sinds 2013 aan Adidas verbonden met zijn schoenenlijn Yeezy. Het sportbedrijf zet de productie van het label en alle betalingen aan Ye en zijn bedrijven nu per direct stop. Met de stap komt een winstwaarschuwing; de Yeezy-lijn is met een geschatte opbrengst van €2 miljard euro zeer lucratief voor Adidas en het bedrijf verwacht met het wegvallen op korte termijn een winstdaling tot €250 miljoen euro te moeten incasseren op het bedrijfsresultaat van 2022.