TOP

ABN Amro verwacht krimp detailhandel, Wear weg uit Koopgoot en CEO Gabor vertrekt

ABN Amro verwacht dit jaar voor de retailsector een kleine volumekrimp van 0,5 procent. Verder: de CEO van Gabor Shoes AG treedt af, tweedehands sneakerspecialist Wear sluit de tijdelijke winkel in de Koopgoot en Essentiel Antwerp introduceert avondkleding (die ook te huren is). Dat en meer in het nieuwsoverzicht van dinsdag 16 mei.

Beeld: Wear

ABN Amro: ‘Kleine krimp detailhandel in 2023’

ABN Amro verwacht dit jaar voor de retailsector een kleine volumekrimp van 0,5 procent. Dat blijkt uit de sectorprognoses voor 2023-2024. Door de gestegen prijzen neemt de omzet in 2023 ondanks de volumekrimp nog wel toe. Doordat de hogere inkomens minder geraakt lijken te worden door de inflatie, hebben retailers die zich richten op luxemerken minder last van de druk op de koopkracht van de consument. Voor 2024 verwacht de bank wel weer een kleine volumegroei van 0,5 procent.

Als gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt en de hoge inflatie krijgt het totale bedrijfsleven in 2023 te maken met sterk stijgende loonkosten die naar verwachting met zo’n 17 miljard euro toenemen. Personeelskosten maken gemiddeld 13 procent van de omzet uit in de detailhandel. De gestegen kosten drukken op de marge en zeker bij kleding- en schoenenwinkels waren de marges al relatief klein. Een prijsverhoging is makkelijker te realiseren bij een relatief exclusief assortiment en bij duurdere artikelen.

Verder kampen een groot aantal winkeliers met de belastingschuld die is opgebouwd tijdens de coronacrisis. Onder de in totaal 55.000 ondernemers die nog niet zijn begonnen met aflossen, bevinden zich volgens Inretail ongeveer 4.000 winkeliers.

Tweedehands sneakerspecialist Wear sluit winkel in Koopgoot

Na een jaar sluit tweedehands sneakerstore Wear de pop-upstore aan de Koopgoot in Rotterdam. De winkel gaat op 31 mei dicht, zo kondigen oprichters Pim Roggeveen en Lorenzo van Galen aan in een persbericht. Na een ‘succesvolle pilot’ verleggen ze de focus naar online en shop-in-shops. De Rotterdamse startup heeft al shop-in-shops bij de Bristol-vestigingen in Beveren en Zaandam en werkt samen met De Bijenkorf voor een speciale sneaker-schoonmaakservice.

Wear knapt tweedehands sneakers op en biedt deze opnieuw en tegen scherpe prijzen als ‘refurbished’ aan. Dat doet het bedrijf met een team van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met de in juni 2022 geopende pop-up wilden Van Galen en Roggeveen een groter publiek laten kennismaken met dat concept. “Deze periode heeft ons geleerd dat de vraag naar ons product er is”, aldus Roggeveen. “Maar het groeipad ligt ergens anders.”

Essentiel Antwerp lanceert avondkleding

Essentiel Antwerp introduceert dit voorjaar een Occasionwear capsulecollectie met avondkleding. Naast avondjurken bevat de collectie volumineuze rokken, elegante blouses en bloemaccessoires in verschillende kleuren. De capsule collectie is beschikbaar via de webshop en in enkele winkels van het merk, waaronder die in Amsterdam.

Daarnaast brengt Essentiel Antwerp dit voorjaar opnieuw een rental collectie uit. Deze avondkleding is te huur in Antwerpen, Gent, Knokke, Amsterdam en Londen. Er zullen vijf nieuwe stijlen verhuurd worden; van een volumineuze babydoll jurk met een gigantische strik tot een aansluitende maxi jurk met pailletten, en dit in verschillende kleuren.

Deze items kunnen spontaan gehuurd worden of gereserveerd worden voor een latere datum, waarbij er gekozen kan worden voor een huurperiode van vier of acht dagen. Tot 30 september 2023 kunnen de items gehuurd worden bij de winkel in de Hartenstraat in Amsterdam. Het merk denkt voor de toekomst na over de verhuur van andere formele kleding, zoals een pak voor naar een sollicitatiegesprek of cocktailjurken.

CEO Gabor Shoes AG vertrekt

Achim Gabor verlaat Gabor Shoes AG, met de merken Gabor en Pius Gabor een van de bekendste schoenenproducenten van Duitsland. De CEO neemt medio juli afscheid wegens gezondheidsredenen. Dat melden verschillende Duitse media, waaronder Textilwirtschaft. Wie zijn opvolger wordt en of dat een telg van de Gabor-familie zal zijn, is nog niet bekend.

De directeur laat weten dat de bedrijfsvoering zonder beperkingen wordt voortgezet. “Met de bestaande managementstructuren en onze betrokken medewerkers kunnen al onze klanten, leveranciers en partners vertrouwen op het continueren van een betrouwbare samenwerking, op de gebruikelijke Gabor-manier”, zegt hij.

Max Verstappen opent pop-up in Designer Outlet Roermond

Afgelopen zaterdag opende de officiële Max Verstappen pop-up shop in Designer Outlet Roermond. Het is het derde officiële verkooppunt van de Formule 1-wereldkampioen. Naast een display van een aantal unieke Max Verstappen race-items, waaronder zijn helm, biedt de pop-up een assortiment met  de officiële Max Verstappen en Red Bull Racing merchandise met kortingen tot 75 procent. Naast de Max Verstappen pop-up in Designer Outlet Roermond, waren er deze maand nog meer openingen in het outletcentrum. Philipp Plein Sport en Fabienne Chapot openden onlangs hun deuren en de New Balance store is vergroot en heeft een vernieuwde uitstraling.