TOP

Aantal webwinkels stijgt naar 37.500

Het aantal B2C webwinkels in Nederland stijgt in 2011 naar 37.500, voorspelt Thuiswinkel.org op basis van gister gepubliceerde cijfers van de Kamer van Koophandel. Deze stelde dat het aantal webshops in drie jaar tijd is verdubbeld naar 21.200.

In werkelijkheid ligt het aantal webwinkels volgens Thuiswinkel.org veel hoger en zullen er dit jaar zo’n 37.500 webwinkels online zijn. Volgens Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org gaat het zelfs om ‘een nog voorzichtige raming, gebaseerd onder meer op cijfers van Currence, eigenaar van iDEAL en informele gesprekken met de Belastingdienst. Met meer dan 40.000 iDEAL aansluitingen gaat het om een schatting, waarin meegerekend moet worden dat ‘nog niet alle webwinkels iDEAL aanbieden en dat niet iedere iDEAL aansluiting ook een webwinkel betreft’.

Verdubbeling in drie jaar
Dat het gaat om een verdubbeling van het aantal webwinkels sinds drie jaar klopt volgens Thuiswinkel.org wel. Het verschil met de aantallen van de Kamer van Koophandel ligt hem in het feit dat de KvK enkel de zogenaamde SBI-code indeling ‘Postorderen en internetwinkels’ duidt. Zo worden nieuwe webwinkels bij aanmelding bij de KvK geregistreerd als webwinkel ondernemer binnen de betreffende SBI-code. Webwinkels die onderdeel uitmaken van fysieke detailhandel, reisorganisaties en dienstverleners staan bij de KvK niet als webwinkel geregistreerd.