TOP

Aantal vrouwelijke ondernemers stijgt

Vrouwen kiezen de laatste vijf jaar steeds vaker voor het ondernemerschap. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 964.000 ondernemingen door Graydon in opdracht van Het Financieele Dagblad.

Vrouwen lopen hun achterstand op mannen langzaam maar zeker in. Inmiddels is drie op de tien zelfstandigen vrouw. Daarbij leiden zij vooral kleine bedrijven. De eenmanszaak is hierin de meest voorkomende vorm, gevolgd door een onderneming met twee tot vier werknemers. Bij grote bedrijven met meer dan 750 werknemers neemt het aantal vrouwen in die functies toe. In middelgrote bedrijven is het percentage vrouwen aan de top het afgelopen decennium nauwelijks veranderd en in sommige omvangsklassen zelfs iets afgenomen.

Overheidssector
Ondernemende vrouwen kiezen vooral voor een bedrijf in de overheidssector, zoals de gezondheidszorg, dagverblijven, sociaal cultureel werk en welzijnswerk. In die bedrijfstakken wordt 56 procent van de topfuncties bekleedt door een vrouw. Dat is een stijging van twintig procent ten opzichte van vijf jaar geleden.

Bron: Zibb.nl