TOP

99ste editie van Pitti Uomo digitaal uit de startblokken

De 99ste editie van de Pitti Uomo is geopend op het digitale platform Pitti Connect. Het Italiaanse mannenmodemerk Brunello Cucinelli kreeg de eer de eerste presentatie van de wintercollectie voor seizoen 2021-2022 te geven. De hele week vinden er online diverse events en presentaties plaats en presenteren zo’n 270 merken digitaal hun nieuwe wintercollecties.

Met de opening van de Pitti Uomo op het digitale platform Pitti Connect is het mannenmodeseizoen officieel afgetrapt. Want live of niet, de Florentijnse mannenmodebeurs geldt als hét startpunt van de nieuwe modeseizoen. De eer van de eerste show was voor Brunello Cucinelli, het merk dat voor de 63ste keer acte de présence geeft op de Pitti. Voor de livestream was een speciale beursstand ingericht, genaamd Casa Cucinelli, op het hoofdkantoor in het Italiaanse dorp Solomeo.

Mannelijk en warm

In de nagebootste beursstand toonde de Italiaanse ontwerper de nieuwe mannenmodecollectie voor winter 2021-2022. Het lag in kasten, lag over stoelen gedrapeerd, en staande modellen waren in de nieuwe ontwerpen gekleed. Het bood een mooi overzicht op Cucinelli’s visie op de winter van ’21-’22: die is mannelijk en warm, zowel in kleuren als materialen. De collectie bevat dikgebreide kabeltruien, pufferjassen, coltruien en ruimere bandplooibroeken die worden gecombineerd met veterboots of korte suède laarzen. Belangrijke kleuren zijn de witten, bruinen en grijs.

Screenshot van de livestream in bij Brunello Cucinelli. Zittend vlnr: CEO van de Pitti Uomo Rafaello Napoleone, Brunello Cucinelli en algemeen directeur van Pitti Immagine Agostino Poletto.

Vaccin

Geen modeshow dus, maar een officiële opening tegen een modisch decor van een van de trouwe partners van de beurs. Een combinatie van twee belangrijke gebeurtenissen op de ‘normale’ startdag van de Pitti Uomo, namelijk de officiële opening in Plazzo Vecchio in Florence gevolgd door de gang naar naar het beursfort Fortezza de Basso waar drommen modemensen doorgaans samenkomen om inspiratie op te zuigen bij de merken. Nu, in coronatijd, moeten ze het doen met een digitaal startsein gegeven door algemeen directeur van Pitti Immagine Agostino Poletto, CEO van de Pitti Uomo Rafaello Napoleone en Brunello Cucinelli en via een videoverbinding de burgemeester van Florence. Met een korte terugblik op de harde klappen die Italië heeft gekregen al in het begin van de coronapandemie, die daar vorig jaar februari toesloeg, spraken ze de wens en de hoop uit dat met het vaccin de beurs snel op volle sterkte kan draaien. Vooralsnog gaan ze ervanuit dat op de eerstvolgende fysieke editie van Pitti Uomo die gepland staat in Florence van 21 tot en met 23 februari 2021, vooralsnog door kan gaan. Daar zou volgende week meer over bekend worden gemaakt.

Drie secties

Tot die tijd biedt moet Pitti Connect soelaas bieden. Aan dit platform is de afgelopen maanden gesleuteld om de interactie tussen exposanten en bezoekers te verbeteren, met als principe alle exposanten de ruimte te geven zo veel mogelijk content te delen met inkopers. Pitti Uomo is opgedeeld in drie secties waarin de merken zijn terug te vinden: ‘Fantastic Classic’ met klassieke labels als A.Testoni, Gran Sasso, Mabrun, Paul & Shark en Xacus; ‘Dynamic Attitude’ met sport- en outdoormerken als 24Bottles, Ben Sherman, Bikkembergs, Closed, Colmar Originals en Save the Duck en ‘SuperStyling’ voor de innovatieve merken waaronder Armor Lux, Arys, GRP, Ma’Ry’Ya, Mantidy , Olow, oqLiq, en Superduper. Via het platform kunnen inkopers inspiratie opdoen, events bekijken en ook afspraken maken voor online meetings met de deelnemende merken.

Eataly

Verder vinden er deze week diverse events plaats die worden gestreamd op het platform. Op woensdag 13 januari presenteert Claudio Marenzi om 10:30 uur de nieuwe wintercollectie van Herno in een live stream met speciale medewerking van Oscar Farinetti, oprichter van de Italiaanse voedselketen Eataly. Donderdag 14 januari om 14:30 uur geeft Kiton een kijkje achter de schermen in hun atelier in Napoli. Tenslotte zal Lardini op 21 januari de wintercollectie live presenteren vanuit de productieruimtes van het hoofdkantoor in Marche. Op donderdag 21 januari om 10.30 uur vindt de presentatie van Lardini plaats met als thema ‘Life in the woods’. Alle digitale content van Pitti Connect blijft tot eind maart online.

Iris van Herpen

Speciale gast is dit jaar onder anderen de Nederlandse ontwerper Iris van Herpen. Op donderdag 14 januari gaat ze op uitnodiging van het Florentijnse modeopleidingsinstituut Polimoda in op haar creatieve proces, inspiratie, duurzaamheid in haute couture, 3D-printen en haar samenwerkingen met de werelden van dans, architectuur en wetenschap. Het interview maakt deel uit van de Polimoda Duets-serie waarin onder anderen ook Margherita Maccapani Missoni, Lidewij Edelkoort en Rick Owens al te zien waren.

Foto: Pitti Uomo