TOP

6x anders duurzaam: composteerbaar en second life jeans


Duurzaam betekent allang niet meer de zoveelste collectie gemaakt van biokatoen. Het moet verregaand milieuvriendelijk zijn en vooral anders en on trend. De afgelopen week werden er weer tal van milieuvriendelijke collecties en initiatieven gelanceerd.

Calida

Het Zwitserse merk Calida lanceerde onlangs de 100% Nature collectie; pyjama’s en loungewear voor vrouwen, mannen en kinderen. De lijn bestaat uit onder andere T-shirts, longsleeves, broeken en shorts en is volledig composteerbaar en Oeko-tex en cradle-to-cradle gecertificeerd.

6x Duurzaam 1 Calida

Levi’s

Komende week opent jeanslabel Levi’s een winkel met een zogenaamde duurzame ‘second life’-aanpak, waarin de Levi’s Tailorshop centraal staat. Hier kunnen consumenten hun vintage exemplaar en nieuwe broeken laten customisen en daarmee nieuw leven inblazen. De eerste drie maanden worden alle opbrengsten van de vintagemarkt en Tailorshop bovendien gedoneerd aan Because We Carry. Deze stichting richt zich op noodhulp aan vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos.De winkel opent 19 september de deuren aan de Hartenstraat in Amsterdam.

6x Duurzaam 5 Levis

Fashion for Good

De komende twaalf weken gaat ook een nieuwe editie van het Fashion for Good-Plug en Play Accelerator-programma van start. Fashion for Good is een wereldwijd initiatief dat door middel van samenwerkingen tussen onder andere retailers, producenten en merken mode duurzamer probeert te maken. Met hun programma reiken ze veelbelovende start up innovators handvatten aan om te kunnen groeien. Ditmaal gaan twaalf innovators aan de slag met onder andere recycling en intelligente technieken, met als doel deze deel te laten uitmaken van de reguliere mode-industrie.

6x Duurzaam 2 Fashion For Good

ASN Bank en Hacked by__

Hacked by__ – een samenwerking tussen mode-ontwerpers Alexander van Slobbe en Francisco van Benthum – creëerde in samenwerking met ASN Bank een in Nederland geproduceerde capsulecollectie voor vrouwen en mannen die bestaat uit restpartijen van de mode-industrie. Deze collectie is vanaf 19 september verkrijgbaar bij X Bank in Amsterdam in een gelimiteerde oplage. Prijzen variëren van 89 euro voor een T-shirt tot 249 euro voor een jas. Dit is de eerste editie van deze collectie; de serie zal hierna opnieuw worden uitgebracht in telkens wisselende materialen, kleuren en samenstellingen.

6x Duurzaam 4 Hackedby ASN

Gucci

Het Italiaanse modehuis Gucci maakte vorige week bekend dat ze CO2-neutraal zijn geworden. Dit hebben ze, aldus het persbericht, gedaan door onder andere een reeks duurzame initiatieven te implementeren zoals duurzamer in te kopen en te sourcen, waardoor ze in 2018 440.125 ton aan CO2 hebben vermeden. Het bedrijf heeft meer groene voornemens. Zo zullen milieuvriendelijkere productiemethoden worden toegepast, meer materialen recyclen en wil het bedrijf in 2020 voor 100 procent gebruik maken van duurzame verlichting.

6x Duurzaam 3 Gucci

Selected

Zowel Selected Femme als Selected Homme hebben sinds kort een 100 procent duurzame collectie. Deze Selected Lab collecties zijn van draad tot voering en knopen compleet duurzaam ontwikkeld. De kleding is vanaf begin deze maand beschikbaar en bestaat uit 16 items, met prijzen variërend tussen 39,99 euro en 349,99 euro.

6x Duurzaam 6 Selected