TOP

Zwakke euro zorgt voor duurdere kleding en schoenen

Door de zwakke euro worden kleding en schoenen de komende maanden duurder.

De zwakke euro gaat er de komende maanden voor zorgen dat de prijzen kleding en schoenen omhoog gaan. Er is niet officieel bekendgemaakt hoe hard de prijzen zullen stijgen, maar er wordt gesproken over een stijging van 10 procent. Vanaf volgend jaar winter zal dit te merken zijn aan de prijzen in de winkels. Dit is de verwachting van de Duitse textielsector, zo blijkt uit een rondgang van de Duitse krant Die Welt.

Zwakke euro

De oorzaak ligt bij de euro die gezakt is tot bijna dezelfde waarde als een dollar. In de Aziatische inkooplanden wordt vooral in de dollar gehandeld. Dit betekent dat inkopers meer euro’s moeten betalen voor hetzelfde product.

Ceo Daniel Terberger van inkooporganisatie Katag legt het probleem uit in Die Welt: “Textiel is een typisch importproduct, hierdoor is een prijsverhoging onontkoombaar.” Aangezien zeven van de tien belangrijkste inkooplanden in Azië liggen betekent dit een grote klap voor textielhandelaren.

Opvangen

Op dit moment kunnen handelaars de prijsstijgingen door de duurdere dollar nog opvangen dankzij lagere energieprijzen en efficiënter werken. Toch zal vanaf volgend jaar winter in met name het goedkopere segment de prijsstijging voelbaar zijn. Het goedkopere segment het meest vatbaar is voor het stijgen of dalen van de inkoopprijs. In het duurdere segment is de prijs namelijk vooral afhankelijk van marketing en reclame.