TOP

Youri Zoon: de freestyle kite king

In het Duitse St. Peter Ording heeft freestyle kitesurfer en Brunotti-ambassadeur Youri Zoon zich tijdens de 5de wereldcup van het seizoen al verzekerd van de wereldtitel kitesurfen 2011.

Youri Zoon heeft door het winnen van de eerste vijf wedstrijden zo’n grote voorsprong behaald, dat hij niet meer in te halen is door zijn concurrenten. Enkel voor de vorm mag hij in het najaar nog het water ingaan tijdens drie wedstrijden die plaatsvinden in Brazilië, Australië en New Caledonië. “Het is nog nooit voorgekomen dat iemand alle wedstrijden in een seizoen won. Het zou nog mooier zijn als ik dat ook kan halen, maar vijf wedstrijden op een rij is ook nog nooit iemand gelukt”, aldus de Zuid-Hollander.

Comeback
Youri kite al sinds zijn 13de en won in 2006 brons op het Wereldkampioenschap. Blessureleed speelde hem echter parten en pas drie jaar geleden begon Youri aan een kite comeback. Half december 2011, na afloop van de laatste worldcup-serie, zal Youri officieel gekroond worden als Wereldkampioen.

Freestyle?

Youri Zoon won in Duitsland de single en de double eliminatie in de freestyle discipline. Bij freestyle kitesurfen gaat het niet om een bepaalde afstand varen of om de snelste te zijn. Het gaat er om dat je zoveel mogelijk moeilijke trucs doet binnen het wedstrijdveld tijdens je ‘heat’. Deze ‘heat’ duurt 7 minuten. Twee kitesurfers strijden tegen elkaar. Wie de meest moeilijke trucs doet en deze technisch ook mooi uitvoert, wint en gaat door naar de volgende ronde.

Ontwerptalent
Sinds 2003 is Youri het gezicht van sport en lifestyle merk Brunotti. Samen met het merk heeft hij de ‘Youri Zoon Pro model’ kiteboard ontworpen en halverweg juni 2010 introduceerde hij ook in samenwerking met het merk een eigen kledingcollectie.