TOP

Young Shape Show Arnhem Mode Biënnale

Ruim tweeduizend bezoekers zagen vrijdag 26 en zaterdag 27 juni in de Eusebiuskerk de Young ShapeShow. Dutch Fashion Award 2008 winnares Monique van Heist, de Duits-Russische ontwerper Peter Hornstein en het eigenzinnige Nederlandse ontwerpersduo And Beyond presenteerden hun collecties.

Ook op bij deze show leek de opzet van de Arnhem Mode Biënnale geslaagd: geen BN’ers en andere champagnedrinkers ‘front row’, nee het waren vooral Arnhemmers die nog nooit bij een catwalkshow waren geweest. Mode bereikbaar voor iedereen dus. Monique van Heist opende de show en dat deed ze heel goed. Haar doorlopende uniseks collectie ‘Hello Fashion’ is perfect gesneden en luxe uitgevoerd, vol intelligente details en heldere referenties. Hellofashion bestaat uit een permanente en groeiende collectie van klassiekers, accessoires en lifestyle producten die onbeperkt beschikbaar blijven.

De hommage aan sciencefiction films uit het verleden als Fritz Lang’s Metropolis of Stanley Kubrick’s 2001-Space odyssey van Peter Hornstein viel wat minder in de smaak. De nadruk lag op nieuwe vormen in jurken en jasjes, broeken en rokken met hoge taille in nieuw ontwikkelde stoffen met holografische accessoires. De afwerking was echter slordig en de catwalkmodellen liepen slecht.

De twee ontwerpsters Jolanda van den Broek en Brigitte Hendrix van And Beyond showden voor het eerst hun zomercollectie 2010; ‘The Undaunted’. De bijzonder vormen en prints waren prachtig dramatisch, griezelige zelfs. Het riep bij ons in ieder geval de associatie op met vampieren en andere engerds. And Beyond gaat inderdaad verder dan mode alleen.