TOP

Winkels door avondklok eerder open, Nederlander verkiest Bol.com boven Amazon en UWV kent ruim 26.000 NOW-aanvragen toe

Winkels zijn sinds de invoering van de avondklok eerder open, de Nederlandse consument verkiest Bol.com boven Amazon en het UWV heeft tijdens de NOW-periode ruim 26.000 aanvragen toegekend. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 6 december.

Beeld: Textilia

Winkels door avondklok eerder open

Sinds de invoering van de avondklok om 17 uur gaan winkeliers en kappers eerder open, zo blijkt uit een rondvraag van Nu.nl. Ketens als Hunkemöller, TK Maxx, Blokker en Rituals gaan gemiddeld een uur eerder open dan voorheen. Dat geldt ook voor tuincentra en kleinere winkels in wijkcentra.

Volgens een woordvoerder van brancheorganisatie Inretail waren winkeliers vorige week vooral bezig met voorbereidingen waarbij ze klanten daarvan op de hoogte brachten en afspraken hebben gemaakt met het personeel. De vervroegde openingstijden kunnen er volgens Inretail voor zorgen dat bezoekers meer verspreid kunnen winkelen op momenten dat het door de feestdagen drukker is. “Het is wel belangrijk dat winkeliers in een winkelgebied afspraken met elkaar maken, zodat niet alle bedrijven op een ander tijdstip openen”, vertelt hij. Elektronicawinkel MediaMarkt loopt iets voor op de rest van de winkels, want die veranderde op 15 november de openingstijden al. De filialen van de keten openen nu allemaal om 8.00 uur. “Daar wordt tot nu toe mondjesmaat gebruik van gemaakt. Voor sommige mensen is vroeg in de ochtend een tijdstip om naar de winkel te komen”, vertelt een woordvoerder. Voor het personeel was de verandering klein, zegt ze. “Ze beginnen eerder, maar zijn ook vroeger klaar.”

Zesde periode NOW: ruim 26.000 aanvragen toegekend

Het UWV heeft in totaal ruim 26.000 aanvragen toegekend voor de zesde periode van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), die liep van juli tot en met september 2021. Deze werkgevers, die samen zo’n 442 duizend mensen in dienst hebben, ontvingen in totaal een voorschotbedrag van bijna 1,1 miljard euro. De meeste toekenningen gaan naar de sectoren horeca en catering, overige commerciële dienstverlening en detailhandel, zo meldt het UWV op zijn website.

In deze zesde aanvraagperiode kwamen werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies over een periode van drie maanden in aanmerking voor een tegemoetkoming van de loonkosten voor de maanden juli tot en met september 2021. Nieuw ten opzichte van voorgaande aanvraagperiodes was dat werkgevers maximaal 80 procent omzetverlies kunnen opgeven bij hun aanvraag. In eerste instantie betaalt UWV een voorschot van de berekende tegemoetkoming. Het voorschot wordt in drie termijnen betaald en bestaat uit 80 procent van de berekende tegemoetkoming. Het UWV bereidt nu de zevende NOW-periode voor, voor de maanden november en december 2021. Deze week is er nog een debat in de Tweede Kamer over het voorstel van het kabinet.

Josh V introduceert duurzame bezorgopties

Vrouwenkledingmerk Josh V is gaan samenwerken met bezorgdienst Budbee en pickup points van PostNL om er zo voor te zorgen dat een bestelling direct op de plaats van bestemming komt. Dat meldt het merk in een persbericht. Budbee bijvoorbeeld bezorgt ’s avonds en op zaterdag, klanten kunnen daarbij zelf online bepalen wanneer en hoe een pakket bezorgd moet worden. Voor wie niet vaak thuis is om zelf een pakketje in ontvangst te nemen kan kiezen voor een PostNL pickup point, waarbij het pakket naar PostNL pickup locatie in de buurt wordt verstuurd en de klant het kan ophalen wanneer het haar het beste uitkomt. ‘Op deze manier wordt het aantal verschillende adressen voor de bezorger gereduceerd en daarmee de CO2-uitstoot beperkt’, aldus het persbericht.

Nederlander koopt meer bij Bol.com dan Amazon

Nederlanders hebben hun inkopen de afgelopen periode vaker naar bij verkoopplatform bol.com gedaan dan bij Amazon. De cijfers laten zien dat Bol.com qua marktaandeel uitloopt op Amazon. Vorig jaar was het verschil 0,24 procentpunt tussen de twee. Dit jaar neemt Bol.com de leiding over en sprint qua marktaandeel weg. In Nederland was het verschil 5,41 procentpunten en in België zelfs 7,33. Dat concludeert vergelijkingssite Tweakers Pricewatch, waar Emerce over schrijft. De vergelijker keek onder meer ook naar de gemiddelde aankoopprijs van de Black Friday-deals dit jaar in Nederland en België. Daaruit blijkt dat die in ons land 0,33 procent en in België 6,4 procent hoger liggen dan 2020. Vergeleken met 2019 lag dit percentage met 21,3 procent in Nederland en 22,7 procent in België zelfs significant hoger dan 2019. Het gemiddelde kortingspercentage van de deals ligt, in zowel Nederland als België, zo rond de dertig procent, net als voorgaande jaren.

Amsterdam start fonds voor opkopen ‘beeldbepalende panden’

Amsterdam gaat miljoenen euro’s vrijmaken om in de binnenstad ‘beeldbepalende panden’ zoals souvenirwinkels of gokhallen te kunnen verwerven. Ook springt de gemeente bij om te voorkomen dat panden in verkeerde handen vallen, meldt het Parool. Met het doel om toeristisch aanbod in de binnenstad te verminderen heeft wethouder Victor Everhardt (financiën) een reservefonds gevuld met 10 miljoen euro. De gemeenten gaat de panden niet zelf opkopen, maar het geld gebruiken om biedingen van de bestaande ideële fondsen zoals de NV Zeedijk of Stadsgoed NV te ondersteunen. Deze organisaties zonder winstoogmerk kopen regelmatig panden in de binnenstad om die vervolgens te renoveren en te verhuren, maar lukt het niet altijd de exploitatie van een specifiek pand niet sluitend krijgen met eigen middelen. Dan kan de gemeente in het vervolg bijspringen.