TOP

Winkelparfum: een goed idee?

Het parfum dat in de winkels van Abercrombie & Fitch wordt verspreid, veroorzaakt angst en verkramping. Alles voor een lekker luchtje?

Uit onderzoek van de John Molson School of Business blijkt dat de winkelparfum van Abercrombie & Fitch je angstig en verkrampt maakt. De geur zou namelijk een deel in de hersenen aanzwengelen dat die gevoelens veroorzaakt. Is winkelparfum daarom wel een goed idee?

Fierce

Het winkelparfum van Abercrombie & Fitch, dat volgens ELLE.nl de naam Fierce heeft, zou niet het enige zijn waardoor klanten én winkelpersoneel ziek van het Amerikaanse merk ziek worden. Ook de harde muziek die in de winkels gedraaid wordt, de dansende verkopers en het extreem gedimde licht zouden zorgen voor een shopervaring waar je niet bij van wordt én je hoofdpijn van krijgt. In 2010 moest Abercrombie & Fitch zelfs al haar parfum met 25 procent minder verspreiden, omdat de ‘levels of toxicity’ werden overschreden.

Belevenis

Het bedrijf All Sens is gespecialiseerd in bedrijfsgeuren en werkt onder andere met Björn Borg, Burberry, SuperTrash, Hunkemoller, Diesel en Shoeby. Volgens All Sens heeft Abercrombie & Fitch hun (eerdere) succes juist deels te danken aan de kenmerkende geur van de winkels. Doordat alle zintuigen tijdens het winkelen bij Abercrombie & Fitch worden geprikkeld, zou shoppen (nog meer) een belevenis worden.

Overdaad schaadt

“Toch zouden we de geur-strategie van Abercrombie & Fitch nooit aan onze klanten adviseren”, laat Anne Willems, Sales & Marketing assistent bij All Sens, aan Textilia weten. “De geur in die winkels is heel erg overdreven. En met een teveel aan geur bereik je alleen maar het tegenovergestelde. Vanuit onze expertise denk ik dan ook dat het de overdaad is die de hoofdpijn veroorzaakt.” All Sens adviseert klanten om de mensen ‘niet specifiek’ met de geur te confronteren. “Ze moeten de geur wel ruiken, maar niet bewust.”

Astma

Fleur, een lezer van Textilia, krijgt geen hoofdpijn van winkelparfums, maar kan door haar astma niet shoppen in geparfurmeerde winkels. “In Parijs ben ik bijna iedere winkel uitgerend en doorlopend ziek geweest” vertelt Fleur aan Textilia. Ook in haar woonplaats Rotterdam heeft ze last bij het winkelen. “Bij Hollister ben ik laatst de winkel uitgerend, en ook bij The Sting kom ik niet meer.” Volgens Anne reageren mensen met astma wel goed op de geuren van All Sens. “Ik heb zelf astma en heb bij onze geuren nergens last van. Alle geuren van All Sens zijn hyperallergeen getest. Toch kan het voorkomen dat er mensen zijn die er alsnog niet tegen kunnen.”

Gebruik jij een parfum in de winkel?