TOP

Weekendtip: documentaire Balenciaga

De AVRO zendt vanmiddag op Nederland 2 een documentaire van Oskar Tejedor uit over over Cristóbal Balenciaga. De Spaanse mode-ontwerper staat ook wel bekend als 'de eerste koning van de haute couture.

Oskar Tejedor biedt een blik op Cristóbal Balenciaga’s leven en werk in de wereld van de mode. Met behulp van interviews met mensen die hem persoonlijk gekend hebben, met mensen die van hem geleerd hebben (Hubert de Givenchy, Sonsoles Díaz de Rivera, Emanuel Ungaro en Juan Mari Emilas), met bekende mode experts (Pamela Golbin, Lesley Ellis Miller, Myra Walker and Catherine Join- Dieterle) en met enkele van zijn medewerkers en mannequins.

Ontwerpers over Balanciaga
Coco Chanel zei ooit over Balenciaga dat hij de enige couturier was die helemaal alleen een jurk kon ontwerpen, snijden, en in elkaar zetten. Christian Dior noemde hem ‘de meester van ons allen’. Terwijl Dior een miljoenenpubliek verwierf, bouwde Balenciaga een vaste clientèle op van ultrarijke beroemdheden die aan exclusiviteit hechtten, zoals de koningin van Spanje, prinses Grace van Monaco en de Hertogin van Windsor. Als het zo is dat haute couture tegenwoordig geaccepteerd is als kunst, dan is dat grotendeels te danken aan Balenciaga. Zijn creaties zijn te zien in musea over de hele wereld.

De documentaire is op Nederland 2 om 16.05