TOP

Waarom we allemaal moeten kiezen voor duurzame kleding

Het is geen nieuws dat we de afgelopen jaren steeds meer waarde hechten aan duurzaamheid. Vintage shoppen is een echte hype geworden en steeds meer kledingmerken verduurzamen zich. Maar waarom is duurzame kleding nu precies beter? In deze tekst herinneren we je weer eens even aan waarom we allemaal moeten kiezen voor duurzame kleding.

Wat is ‘duurzame kleding’ ook alweer precies?

Als we het hebben over ‘duurzame kleding’, dan praten we over twee aspecten. De eerste is dat duurzame kleding gemaakt wordt van materialen die minder schade brengen aan de natuur. Daarnaast gaat het ook om de werkomstandigheden waarin de kleding wordt geproduceerd. Als het productieproces duurzaam is, dan betekent dit dat het uurloon eerlijk is verdeeld en dat de mensen achter de naaimachine ook de juiste leeftijd hebben om te mogen werken. Als je in het label van een kledingstuk ziet dat het duurzaam is gemaakt, dan weet je dus dat het van ‘eerlijke’ materialen is gemaakt met ‘eerlijke’ arbeidsomstandigheden.

Duurzame kleding gaat langer mee

Duurzame kleding is ook daadwerkelijk duurzaam op het gebied van hoe lang je kleding meegaat. De materialen waarmee gewerkt wordt zijn van goede kwaliteit. Het kost dan ook meer tijd om een duurzaam kledingstuk te produceren. Er wordt echt met aandacht geproduceerd, wat zorgt voor een goed kwalitatief resultaat. Er zijn gelukkig steeds meer kledingmerken die zijn gaan werken met duurzame kleding productieprocessen. Twinlife is hier een voorbeeld van. Dit stoere mannen merk verkoopt herenkleding dat gemaakt wordt van duurzame materialen, met daarnaast een maatspreiding van S t/m 4XL voor een inclusief aanbod.

Benieuwd naar het aanbod van Twinlife? Bekijk dan de website eens: https://twinlife.com/

Minder CO2 uitstoot per persoon

Als je helemaal stopt met nieuwe kleding kopen en alleen tweedehands/vintage shopt, kun je je eigen CO2 uitstoot verminderen. Als je je eigen kleding al drie maanden langer gebruikt kun je die al verminderen met 10%. Als we dat allemaal doen, maken we de wereld al een heel stuk mooier. De kledingindustrie is namelijk verantwoordelijk voor bijna 10% van de jaarlijkse CO2 uitstoot. Maar het gaat om wat jij kunt doen, zodat je je eigen CO2 uitstoot verminderd. Pak je knutselspullen er eens bij en restyle dat oude saaie t-shirt bijvoorbeeld eens. Je zult versteld staan van wat voor moois je daarvan kunt creëren. Dan hoef je toch helemaal niet meer te shoppen?

Dus, nu je dit gelezen hebt, heb je dan nog steeds de behoefte om fast fashion te kopen? Beter van niet! Duurzame kleding is namelijk veel beter voor ons moeder natuur en de arbeidsomstandigheden in deze industrie. Steun daarom kledingmerken die duurzame kleding produceren of recycle je eigen kleding. Zo dragen we allemaal een steentje bij aan een betere wereld.