TOP

Voorlopig nog geen QR-code voor niet-essentiële winkels

Goed nieuws voor mode- en schoenenzaken: het veelbesproken coronatoegangsbewijs voor niet-essentiële winkels komt er voorlopig nog niet.

Foto: Ellywa/CC-BY-SA-4.0

Consumenten kunnen hun kerstinkopen voorlopig doen zonder coronacheck. De verwachting was dat de QR-code voor niet-essentiële winkels nog voor de kerstdagen doorgevoerd zou worden en de maatregel tijdens de coronapersconferentie op dinsdag 14 december bekend zou worden gemaakt, nu na de Tweede ook de Eerste Kamer met de maatregel had ingestemd. Dat blijkt niet het geval. Haagse bronnen melden eerder al vandaag aan De Ondernemer dat de coronacheck bij winkels wordt uitgesteld tot in elk geval 12 januari, omdat demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge het zou willen koppelen aan de invoer van een 2G-beleid in Nederland. Retailorganisaties lieten eerder al weten grote bezwaren tegen de coronapas te hebben; de maatregel zou onwerkbaar zijn en tot gevaarlijke situaties aan de deur leiden.

Avondlockdown verlengd

De avondlockdown wordt in elk geval tot vrijdag 14 januari verlengd. Daarna wordt de situatie opnieuw beoordeeld. Zodoende blijft de vervroegde sluitingstijd voor de meeste locaties – zo ook winkels – om 17.00 uur van kracht. Essentiële winkels als supermarkten en drogisterijen kunnen tot 20.00 uur open blijven. Het houden van anderhalve meter afstand en het dragen van een mondkapje in publieke binnenruimtes blijven verplicht. Daarbij komt de stelregel dat op doorstroomlocaties, waaronder bijvoorbeeld beurzen, een maximum van één bezoeker per vijf vierkante meter gaat gelden.

Ook financiële steun in Q1 2022

De huidige financiële regelingen voor bedrijven, ondernemers en zzp’ers worden verlengd tot en met het eerste kwartaal van 2022. Daarvoor stelt het kabinet 4,4 miljard euro beschikbaar. “We realiseren ons heel goed dat een tweede kerst met minder omzet ongelooflijk ingrijpend en verdrietig is”, zegt demissionair premier Mark Rutte hierover. “Die pijn kunnen we niet wegnemen. Er gaat nog echt veel gevraagd worden van het aanpassingsvermogen van ondernemend Nederland.”