TOP

Eerste Kamer steunt coronapas, Inditex krijgt nieuwe topvrouw en privécollectie Karl Lagerfeld onder de hamer

De Eerste Kamer steunt het wetsvoorstel om de coronapas voor niet-essentiële winkels in te voeren. Verder: Marta Ortega Pérez, de dochter van Zara-oprichter Amancio Ortega, is de nieuwe voorzitter van Inditex, mode- en schoenenwinkels plusten met dubbele cijfers in oktober en de persoonlijke bezittingen van Karl Lagerfeld worden geveild. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van woensdag 1 december.

Foto: L’Estrop

Eerste Kamer achter coronapas voor niet-essentiële winkels

Na de Tweede Kamer schaart ook de Eerste Kamer zich achter het wetsvoorstel om de coronapas in te voeren voor niet-essentiële winkels, zoals mode- en schoenenzaken. De vier coalitiepartijen VDD, D66, CDA en Christenunie zijn voor, evenals PvdA, Groenlinks en 50Plus. Dat betekent niet dat de maatregel direct wordt ingevoerd, schrijft Nu.nl; op het moment dat het demissionaire kabinet dat wil doen, wordt eerst een zogeheten ministeriële regeling voorgelegd aan beide Kamers. Daarin wordt precies uitgewerkt voor welke winkels en welke dienstverleners (het kabinet kijkt bijvoorbeeld ook naar kappers en pretparken) een QR-code verplicht wordt.

Dochter Zara-oprichter wordt voorzitter Inditex

Inditex (o.a. Bershka, Zara) krijgt per 1 april 2022 een nieuwe bestuursvoorzitter. Het gaat om Marta Ortega Pérez, de jongste dochter van oprichter Amancio Ortega en tevens zijn enige kind in het bedrijf. Ze volgt Pablo Isla op, die in 2011 tot voorzitter werd benoemd. Pérez werkt al vijftien jaar bij het modeconcern. Ze begon onderaan, als verkoopmedewerker, en richtte zich de laatste jaren op het versterken van Zara’s merkimago. Zo was ze de drijvende kracht achter de luxere collecties Zara SRPLS en Charlotte Gainsbourg by Zara. Inditex krijgt niet alleen een nieuwe voorzitter, maar met onmiddellijke ingang ook een nieuwe CEO in de persoon van Oscar Garcia Maceiras. Hij trad in maart van dit jaar aan bij het modeconcern als secretaris-generaal van de Raad van Bestuur.

Mode- en schoenenwinkels plussen met dubbele cijfers in oktober

Mode- en schoenenwinkels hebben de afgelopen oktobermaand met een forse plus afgesloten ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In totaal zag de non-foodretail de omzet met 12,7 procent stijgen. Kledingzaken en winkels in schoenen en lederwaren staken hier met plussen van respectievelijk 46,6 procent en 34,9 procent met kop en schouders bovenuit. Beide branches deden het ook beter dan in oktober 2019, meldt het CBS. Mooie cijfers, al moet bij de interpretatie wel rekening worden gehouden met de coronapandemie. In oktober 2020 zat Nederland midden in de tweede golf en kondigde het kabinet een gedeeltelijke lockdown af, die later werd omgezet in volledige sluiting van veel sectoren.

‘Webshops informeren onvoldoende over milieu-impact bestellingen’

Webshops informeren hun klanten onvoldoende over de milieu-impact van hun bestellingen en de mogelijkheden voor duurzamere shop- en verzendopties. Dat concludeert De Ondernemer op basis van onderzoek van Manhattan Associates (een leverancier van supplychain- en omnichanneloplossingen) onder duizend Nederlanders. Daarvan geeft meer dan de helft (57 procent) aan te weinig informatie te ontvangen over de negatieve impact die online bestellingen op het milieu hebben. Een gemiste kans, zegt Pieter van den Broecke, managing director voor de Benelux en Duitsland bij Manhattan Associates. “Zeker in de huidige tijd. Met de juiste informatie kunnen consumenten een betere afweging maken tussen de verschillende leveringsopties. Als retailer lever je hiermee een positieve bijdrage aan de verduurzaming van logistieke processen en bied je de bewuste consument bovendien een service die aansluit bij zijn of haar behoeften.”

Sotheby’s veilt privécollectie Karl Lagerfeld

Van zijn vingerloze leren handschoenen tot de kussens waarop zijn kat Choupette lag, Karl Lagerfelds persoonlijke bezittingen gaan onder de hamer. Sotheby’s veilt meer dan 650 items uit zijn privécollectie, afkomstig uit de vele huizen die de in 2019 overleden modeontwerper bezat. Die collectie is zo omvangrijk, dat de veiling in vijf delen wordt opgesplitst. De eerste twee rondes staan gepland voor december in Monaco en Parijs. Voor wie altijd al wilde weten hoe de iconische ontwerper woonde: met de aankondiging zijn ook diverse foto’s van zijn interieur vrijgegeven.