TOP

Verdubbeling aantal faillissementen niet alleen door corona, start uitverkoop België ‘rampzalig’ en Scapino genoemd als overnamekandidaat Brantano

Het aantal faillissementen van grote bedrijven is verdubbeld en dat komt niet alleen door corona. De start van de uitverkoop in België was ‘rampzalig’ en Scapino wordt genoemd als overnamekandidaat van Brantano. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 12 augustus.

Verdubbeling aantal faillissementen niet alleen door corona

In het tweede kwartaal van 2020 gingen wereldwijd 147 grote bedrijven met een omzet van meer dan 50 miljoen euro failliet. Dat zijn er 70 meer dan in het eerste kwartaal van dit jaar en 73 meer ten opzichte van een jaar eerder, blijkt uit een rapport van kredietverzekeraar Euler Hermes. West-Europa laat de grootste stijging zien. De stijging komt niet alleen door corona, stellen de onderzoekers, bedrijven hadden voor die tijd vaak al problemen zoals schulden, overcapaciteit of gebrek aan productontwikkeling.

“Het is belangrijk dat ondernemers, ook in landen als Nederland en Duitsland, ervan doordrongen zijn dat de allergrootste bedrijven om kunnen vallen”, zegt Johan Geeroms van Euler Hermes Nederland. “Ze wanen zich ten onrechte veilig als ze zakendoen met grote namen. Veel grote bedrijven houden zich staande dankzij overheidssteun of gratis leningen. Maar dat houdt een keer op.” Volgens Geeroms is er een uitdijend proces van ‘zombificatie’ gaande: “Steeds meer bedrijven kunnen hun eigen broek niet meer ophouden. Aan de buitenkant zie je er niks van, maar financieel liggen ze aan het infuus. Mocht zich een wereldwijde recessie aandienen, en die kans is heel aannemelijk, dan verwacht ik een ingrijpende shake out van zwakke broeders.”

terStal voorlopig niet de grens over

Modeketen terStal heeft voorlopig geen plannen om de grens over te gaan, zegt directeur Niek Gloudemans j in de RetailTrends Podcast. Eerder zei hij wel te willen uitbreiden naar België en Luxemburg. “Ik denk dat we ons eerst even goed moeten concentreren op Nederland”, zegt hij nu. Wel wil hij via online platforms kijken of de collectie in het buitenland aanslaat. In Nederland ziet Gloudemans nog steeds ruimte voor driehonderd kledingwinkels. Momenteel telt terStal 220 winkels. Vóór de coronacrisis groeide de keten naar eigen zeggen met tien procent, maar zag ook terStal het aantal klanten door de virusuitbraak teruglopen ondanks dat de winkels openbleven. Inmiddels is er volgens de directeur herstel zichtbaar; hij denkt in juli ‘een plusje te gaan maken op vorig jaar’.

De start van de uitverkoopperiode in België ‘absoluut rampzalig’

De Antwerpse modewinkels verkochten deze week 80 procent minder dan in de eerste zomersoldenweek van vorig jaar, meldt de Belgische krant De Tijd die de winkelstraten introk voor een reportage. Een verkoper zegt: “Dat het zo rustig is, heeft te maken met corona, maar ook de move van de handelsfederatie Unizo om de koopjes een maand uit te stellen is nefast.” In België werd dit voorjaar besloten om solden een maand uit te stellen om ze na een maand sluiting de gelegenheid te bieden een maand langer kleding en schoenen te verkopen voor de volle mep. Dat pakt nu anders uit, blijkt uit de reportage. Belgen shoppen koopjes over de grens en ook de vakantieperiode gooit roet in het eten.

Tweede winkel voor ontwerper Susan Bijl

De Rotterdamse ontwerper Susan Bijl heeft een tweede winkel geopend, meldt ze in een persbericht. Deze tweede locatie is gevestigd aan de Oostzeedijk in Rotterdam. Daar zit tevens het hoofdkantoor en het magazijn. In de nieuwe winkel zijn naast de eigen collectie ook onder meer interieuritems te koop. De officiële opening van de winkel is op 4 september, dan lanceert Bijl tevens de collectie die ze maakte met industrieel ontwerper Bertjan Pot. Ontwerper Susan Bijl werd bekend in het jaar 2000 toen ze ‘The New Shopping Bag’ lanceerde: een nylon opvouwbare tas met grote kleurvlakken. Inmiddels heeft ze ook etuis, laptoptassen, rugzakken en regenjassen is het assortiment.

Scapino genoemd als overnamekandidaat Brantano

De Nederlandse schoenenketen Scapino, onderdeel van Ziengs, wordt genoemd als mogelijke kandidaat om Brantano over te nemen. Dat meldt Retaildetail. Beide formules maakten tussen 2008 en 2015 deel uit van Macintosh Retail Groep. Toen Macintosh op de fles ging, kocht Ziengs in 2015 Scapino terug, terwijl FNG Brantano op dat moment een doorstart bezorgde. Stefaan Van Weyenbergh wordt getipt als ceo als Scapino nu inderdaad Brantano overneemt. Hij staat er al 29 jaar lang aan het roer. In welk stadium de onderhandelingen zijn, is niet duidelijk.

Foto: Textilia/Wilke Wittebrood