TOP

Verdachten opgepakt voor aanslagen WFC

Het Parool meldt vandaag dat er twee verdachten zijn aangehouden in verband met de aanslagen op het World Fashion Centre in Amsterdam in mei en juni van dit jaar. Het gaat om twee mannen van 39 en 24 jaar.

De politie heeft de twee mannen gearresteerd. De 39-jarige man is in zijn woning opgepakt, waar de politie meerdere vuurwapens heeft aangetroffen. De andere verdachte is opgepakt op de Amstelboulevard, vlakbij de Rembrandttoren.

Aanslagen

Op 30 mei werd kledingzaak Balli Mode beschoten en op 20 juni werd er een handgranaat naar het pand gegooid. Anderhalve week later werd een explosief naar binnen gegooid bij een andere zaak, Popsy Fashion.

Bij die laatste explosie sneuvelde niet alleen de pui, maar werd ook 53.000 euro aan contanten de straat op geslingerd, zo meldt het Parool. Het geld was in een jurk genaaid, waarschijnlijk met de bedoeling die naar Zuid-Amerika te verschepen.

Ondergronds bankieren

Volgens Het Parool wees het politieonderzoek uit dat de getroffen ondernemingen vooral als ondergrondse banken werkten en de winkels als dekmantel gebruikten. Behalve deze zaken lijken veel meer ‘kledinghandelaren’ in de toren actief te zijn als hawala-bankiers.

Bij ondergronds bankieren maken criminelen gebruik van een netwerk van bankiers en koeriers, dat betalingen mogelijk maakt tussen criminelen zonder dat dit administratief te herleiden valt naar de betrokkenen.

Politie-inval

Bij de politie-inval begin augustus in het World Fashion Centre had de politie 840.000 euro aan contant geld in beslag genomen. De inval concentreerde zich op Toren 3, waar met name kledingzaken uit het lagere segment gehuisvest zijn.