TOP

Vegetariër Karl Lagerfeld verdedigt gebruik van bont

Vegetariër en modeontwerper Karl Lagerfeld breekt een lans voor de bontindustrie. In een interview met de Engelse krant Daily Telegraph zegt hij zelf geen bont te dragen maar noemde hij de discussie over bont in een wereld waar het eten van vlees normaal is 'kinderachtig'. Anti-bontclub PETA noemt Lagerfeld een dinosauriër.

Lagerfeld verdedigde het gebruik van bont verder door te wijzen op het feit dat er een hele industrie van leeft. Volgens de ontwerper zijn jagers mensen die de kost verdienen met het enige dat ze ooit geleerd hebben en doden ze beesten die ons hadden gedood als ze hadden gekund.

De geboren Duitser vindt wel dat dieren op een ‘nette’ manier gedood moeten worden. Maar de discussie over bont in een maatschappij waar vlees wordt gegeten en mensen leer gebruiken voor schoenen, kleding en tassen vindt Lagerfeld ‘kinderachtig.

Hij deed in een radioprogramma op BBC’s Radio 4 nog meer uitspraken. Onder andere over de recessie, die hij als een opruiming ziet, en over de ophef over te dunne modellen, waarvan hij vindt dat die aandacht overtrokken is omdat vetzucht een veel groter probleem is.

De organisatie People for Ethical Treatment of Animals (PETA) vindt dat Lagerfeld een mode-dinosauriër is die net zo gedateerd is als het bont dat hij gebruikt. Verder vindt de organisatie dat de ontwerper op een kinderachtige manier weigert te erkennen dat achter een stuk bont onnodig lijden schuilgaat.

Ook de organisatie Beating Eating Disorders heeft op de uitspraken gereageerd. Zij vindt de mening van Lagerfeld een treurige weerspiegeling van de houding van de mode-industrie.