TOP

Veertig jaar Sheila de Vries op de catwalk

Het was maandag 17 maart 2014 feest in het Okura Hotel in Amsterdam, waar Sheila de Vries haar veertigjarig jubileum vierde. Naast haar nieuwste collectie kwam op de catwalk couture voorbij uit de afgelopen veertig jaar.

Het thema van de jubileumshow van Sheila de Vries (64) op 17 maart in Amsterdam was ´Blijf dromen´. Haar muze, actrice Anouk van Nes, presenteerde als vanouds de show, die begon met de collectie van Sheila de Vries voor Witteveen Mode. Het is de tweede collectie van de ontwerpster voor de modeketen, met blazers, bloezen, pantalons, rokken en accessoires. Blauw in alle schakeringen speelt de hoofdrol. De gelimiteerde kledinglijn is vanaf 20 maart 2014 verkrijgbaar in de meer dan honderd Witteveen-winkels.

Veertig jaar in het vak

Na Sheila’s collectie voor Witteveen volgden creaties uit de afgelopen veertig jaar, die werden opgedoken uit de kasten van klanten. Het laatste deel van de show was voor de nieuwste collectie, die opvallend draagbaar en kleurrijk is. Veel leren jasjes en oosterse invloeden, bijvoorbeeld in rijk bewerkte kaftans en jasjes en bloezen met kimonovormen.

Klein boetiekje

Sheila de Vries begon veertig jaar geleden met een klein boetiekje in de Oude Leliestraat in Amsterdam. Inmiddels werkt zij samen met haar zoon onder de naam Sheila & Gideon Collections vanuit hun winkel in de Amsterdamse Cornelis Schuytstraat. Sheila ontwierp in de jaren ’80 kleding voor Hollywoodsterren als Jane Fonda en Barbara Sinatra, leverde aan warenhuizen Saks Fifth Avenue en Neiman Marcus en had een programma op de Amerikaanse televisie.

Prinses Beatrix

Veel bekende Nederlanders als Willeke Alberti, Linda de Mol en Liz Snoyink trouwden in een Sheila de Vries. Nationale erkenning kreeg zij toen koningin Beatrix haar in 2003 vroeg haar vaste designer te worden. In 2011 werd Sheila de Vries benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Prinses Beatrix, die nog steeds door Sheila wordt gekleed, was ook uitgenodigd voor de jubileumshow, maar was er helaas niet bij.

Prêt-à-porter

In april 2011 maakte Sheila de Vries bekend te stoppen met het maken van couture en het geven van grote modeshows. Mede door de opkomst van internetshoppen en fast fashion zag ze geen toekomst meer in couture en wilde ze zich gaan toeleggen op prêt-à-porter. De winkel kreeg een nieuw concept met draagbare mode in hoogwaardige kwaliteit en er werd mannenmode aan het aanbod toegevoegd.  Belangrijk onderdeel van het aanbod zijn de leercollecties die ze samen met zoon Gideon maakt.

Foto’s: Jeroen Snijders